Budaörsiek a Magyar Zászló Napján

2022-09-19 | Közélet
Ebben az évben szeptember 18-án, immár negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Zászló Napját. Budaörsről is érkeztek néhányan erre az eseményre. Az egyik résztvevőt kérdeztem.

-Mit lehet tudni erről az eseményről?

2018. óta kerül megrendezésre az 56 Lángja Alapítvány által szervezett felvonulás, ahol egy 1848 méter hosszú zászlót visz végig 1848 résztvevő a budapesti Andrássy úton a Hősök teréig. Az esemény védnökei Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és a nemrég elhunyt Wittner Mária zászlóanya.

-Hányadik alkalommal vettél részt?

Harmadik alkalommal. Már az ötletet – Szilágyi Ákos kezdeményezését – is fantasztikusnak tartom. Az emléknap célja felhívni a magyar emberek figyelmét a nemzeti összetartás fontosságára,

-Hogyan történt a szervezés?

A szervezők kiterjedt levelezőlistával rendelkeznek. Azon tájékoztatják a régi résztvevőket és az interneten toboroznak újakat. Mindenki kap egy regisztrációs számot, ami alapján az előző eseményen egy szép kiadványt és egy emlékdarabot kaptak a zászlóból. Ez utóbbi az idén elmaradt, mert közkívánatra jövőre megtartják a hatalmas, 1848 méter hosszú trikolórt. A felvonulás hatalmas szervezést igényelt. Útvonal biztosítása, szereplők fellépése, stb.

-Hogyan zajlott az esemény?

Az Operánál gyülekeztünk. Először tartottunk attól, hogy megázunk, de végül is kisütött a nap. A zászlóvivők kettes sorba felsorakoztak. Mindig jó hangulatban vonulunk, hiszen hasonló gondolkodású emberek társaságában, egy célért meneteltünk. Közben megcsodáltuk a különböző, hagyományőrző egyesületek tagjainak csodálatos öltözékét. Az erkélyekről, a járdáról integettek, számos külföldi turista fényképezett. Időről időre dalra is fakadtunk. „Kossuth Lajos azt üzente….” Aztán hazánk legszebb főterét körbejárva három körös óriás kokárdát kialakítva véget ért a menet és szépen összehajtották a zászlót.

12 órakor a Magyar Örökség díjas déli harangszóval kezdődött a program. (A díjat 2022. júniusában adtak át) Meghallgattuk a beszédeket és a műsort, megnéztük a Magyar Keresztény Zászlósok produkcióját.

A színpadon Kovács Nóri, Mága Zoltán és Molnár Levente várta az érkezőket. Az esemény házigazdája Kovács P. József volt.

-Mit jelentett neked az a vasárnap?

Először is, boldog vagyok, hogy ott lehettem. Nehéz elmondani, hogy micsoda felemelő látványt nyújt a 1800 méternél is hosszabb trikolór, amin ha végigtekintettünk, ott láttuk a tér szépséges szobrait, középen az oszlopon Gábriel arkangyalt. A műsor elején a Himnuszt, a végén a Székely Himnuszt és a Boldogasszony anyánk, egykori himnuszunkat énekeltük el. Bevallom, néha eleredt a könnyem és ezzel nem voltam egyedül. Szeretnék a következő Magyar Zászló Napján is ott lenni.

s.k.

Megosztás