Budaörsiek Päivi Rässänen mellett

2022-02-14 | Budaörs
Budaörsiek is részt vettek vasárnap délután a finn nagykövetség előtt rendezett szimpátiatüntetésen. Az eseményre mintegy háromezer ember jött el, hívők és nem hívők, fiatalok és idősek annak érdekében, hogy kifejezzék szolidaritásukat.

Mint olvashattuk, a finn parlamenti képviselő, Päivi Räsänen kereszténydemokrata politikus ellen eljárás indult. Mindez azért, mert a finn ügyészség szerint a bibliai idézeteknek – amelyek a homoszexualitásról, valamint a nemi identitásról szóltak – a Twitter-oldalán való megosztásával a politikus gyűlölet – bűncselekményt követett el az LMBTQ-csoportok ellen. Uszítással, diszkriminációval vádolják. Ezért akár 2 év börtönt is kaphat.

A többgyermekes, volt belügyminiszter – Päivi Räsänen bízik abban, hogy a Finn Alkotmány, valamint a szabad szólás- és vallásgyakorlást biztosító nemzetközi egyezmények értelmében a bíróság az ő oldalán kell, hogy álljon. Pere hétfőn, 14-én folytatódik.

Ez az ügy messze túlmutat Finnországon. Ez minden keresztény ügye.

A vasárnap délutánra meghirdetett szimpátiatüntetésre a rendezők 150 résztvevőre számítottak, ehelyett 3000 ember érkezett a budapesti finn követség elé. Bár az utcasarkon néhányan álldogáltak szivárványos zászlójukkal, mint ellentüntetők, de valójában senkit sem zavartak.

A résztvevők derűsen beszélgettek, ismerkedtek. Jöttek Pécsről, Tatabányáról és az ország más településéről. A kis unokáját nyakában tartó nagyapa nagy sikert aratott. Szinte tapintható volt az összetartozás nagyon erős érzése.

A táblákon magyar és angol nyelvű feliratokkal üzentek világnak.

A felszólalók kihangsúlyozták: vírusként terjed a világon, és a szemünk előtt már Európában is a keresztényüldözés. Eddig a legelvetemültebb diktatúrákban sem támadták a bibliát. Gutenberg első könyvnyomtatásának terméke az európai civilizáció gyökere.

A szervezők kérésére sokan elhozták bibliájukat és magasra emelték a beszédek közben.

Bejátszották Päivi Räsänen a résztvevőknek küldött üzenetét, melyben kifejezte, rendkívül örül, hogy ilyen szimpátiatüntetést szerveztek a támogatására Budapesten. Elmondta, óriási hálával tartozik a mellette kiállóknak, és azoknak, akik imádkoznak érte. Räsänen szerint „együtt védelmezzük szólás- és véleménynyilvánítás, valamint a vallásszabadságot is”. Hozzátette, reméli, hogy a jövőben Magyarország továbbra is elutasítja majd az unió azon jogalkotását, amivel a gyűlöletbeszédre hivatkozva korlátozná a szólásszabadságot és vallásszabadságot a kontinensünkön.

Kulifai Sára szervező felolvasta a nagykövetnek írt levelét. A követség részéről senki nem volt jelen, így ezért a postaládában helyezték el.

Elhangzott a Miatyánk először finn nyelven, majd közösen imádkoztuk magyarul.

A szervezők bizakodással búcsúztatták a békésen elvonulókat.

A helyszíni fotók: V.J.

s.k.

Megosztás