COVID otthon – a koronavírus kezelése otthon 11 pontban

2020-11-15 | Közélet
Kiváló útmutatás, ezt saját tapasztalatom alapján is állítom. Én is ezeket követtem és hála Istennek, könnyű tünetekkel vészeltem át a két hetet.

Köszönjük a cikk szerzőjének, dr. Bárdos Dávidnak az orvostanhallgató.com-on!

Mit mond az orvostudomány és mik a saját tapasztalataim? Egyre többen kapjuk el a COVID betegséget és egyre többünknek lesz ismerőse, aki COVID-os. A legtöbben tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esnek át rajta, a betegek egy kisebb (de sajnos még így is elég nagy) hányada pedig súlyos tünetekkel küzd. Nagyon sok embert a COVID otthon tart, ez a cikk elsősorban nekik szól. Az orvostudomány állása és a saját tapasztalataim szerint, 11 pontban.

Amint erős a gyanú rá, hogy COVID fertőzött vagy, vagy már ki is derült, hogy COVID-os vagy, és a te esetedben a COVID otthon is kezelhető, az orvostudomány állása és a saját otthoni COVID-os tapasztalataim alapján a következő teendőid lesznek:

1. Védd az egészségeseket – izoláld magad

Vonulj házi karanténba, ne hagyd el a lakásodat. Ne várj a hatósági karanténra, hanem vedd a kezedbe a saját és környezeted sorsát. A COVID nagyon könnyen adódik át egyik emberről a másikra, ezért lehetőleg senkivel se találkozz. Az étkezést, bevásárlást, gyógyszereket kérd házhoz és vedd át őket érintés nélkül.

2. Értesíts mindenkit

A COVID a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőző lehet. Értesíts mindenkit a fertőzésről, akikkel ebben az időben találkoztál. Sőt a biztonság kedvéért az utóbbi 72 órás kontaktokat is értesítsd. Ha rövid időre, maszkban, szabad téren találkoztatok, akkor a fertőzésnek kicsi az esélye. Ha viszont maszk nélkül, 15 percnél hosszabb ideig, közel, egy belső légtérben voltatok, a fertőzés esélye nagy. Szólj a szomszédoknak is, hogy legyetek óvatosak egymással (például amikor leviszed a szemetet vagy kinyitod az ajtót, hogy átvedd a rendelt pizzát).

Ha tünetmentes hordozó vagy pozitív teszttel, akkor nem lehet tudni biztosan, hogy mióta lehet a szervezetedben a vírus. Ilyenkor az elmúlt egy hét kontaktjait érdemes értesíteni. Jó hír, hogy a tünetmentesek kevésbé fertőznek.

A lappangási idő (a fertőzéstől az első tünetig) akár két hét is lehet, de jellemzően kevesebb mint egy hét. Ezért tünetek esetén is érdemes azokat is értesíteni, akikkel az elmúlt egy hétben találkoztál – hiszen lehet, hogy éppen tőlük, vagy egy közös társaságból kaptad el a vírust (akár egy tünetmentes hordozótól). Csak azért szólj nekik, hogy figyeljék magukat, hátha ugyanúgy ők is elkapták (nem tőled, hiszen te akkor még nem fertőzhettél, hanem veled együtt).

Ne aggódj és ne okold magad. A fertőzést teljesen elkerülni nem lehet. Sajnos a vírus most már mindenhol ott van, bárki bárhol elkaphatja. De ha már téged is utolért, fontos, hogy elmondd annak, akit ez érinthet. A vírus elterjedéséért és a járványért nem vagy hibás.

3. Légy kapcsolatban orvossal

Amint típusos tüneteid jelentkeznek, azonnal lépj kapcsolatba a háziorvosoddal. El fog látni tanácsokkal, ő fogja majd intézni a hatósági tesztelésedet (ha még nincs teszted) és ő fogja igazolni a táppénzedet is. Abban is segíthet, hogy milyen tünetek esetén mi a teendő, például mikor kell kórházba menni.

Ha nem tudod, hogy ki a háziorvosod vagy nem a lakhelyed szerint vagy bejelentkezve háziorvoshoz, akkor a lakhelyednek (vagy tartózkodási helyednek) megfelelő háziorvos elérhetőségét könnyedén megtalálhatod az interneten Google-kereséssel vagy például az önkormányzat honlapján.

Ha hétvége vagy ünnepnap van és kérdésed van, hívd fel bátran a háziorvosi ügyeletet (a tartózkodási helyednek megfelelő szintén kikereshető az interneten). El tud látni tanácsokkal a következő munkanapig. A tesztelést és papírmunkát viszont nem tudja elintézni, tehát a háziorvost mindenképp fel kell hívni majd.

4. Izoláld magad a lakáson belül is, a COVID otthon is terjed

Ha nem egyedül laksz, akkor a lehetőségekhez mérten különülj el a többiektől. Akkor is, ha ők is COVID pozitívak, akkor is, ha nem. A COVID otthon is tud fertőzni. Ha mindannyian betegek vagytok, akkor egymás állandó felülfertőzése súlyosbíthatja a tüneteket. Ha van COVID negatív is a háztartásban, akkor pedig törekedni kell rá, hogy legalább ő ne kapja el a betegséget. Ha sikeres az izolálás, akár az is lehet, hogy megússza. Tehát a pozitívakat mindenképp izolálni kell.

Aludjatok külön és napközben is legyetek külön légtérben, minél messzebb. Szellőztessetek gyakran. A fürdőszobát minden használat után fertőtlenítsétek. A közösen használt eszközöket és felületeket is (például a konyhában) rendszeresen fertőtlenítsétek. Egymás társaságában viseljetek maszkot (különösen aki köhög). A szokványos háztartási szerek hatékonyan pusztítják a vírust, nem kell a takarításhoz semmi különleges szert beszerezni. A mosáshoz viszont használjatok vírusölő fertőtlenítő öblítőt.

Ügyeljetek fokozottan a személyes higiéniára is. Mindenki mosson naponta többször kezet és zuhanyozzon minden nap.

5. Háziállatok, ha a COVID otthon van

Gondoskodj a háziállataidról. Ha kutyád van, szervezd meg, hogy valaki ellássa, amíg te házi karanténban vagy és nem tudod sétáltatni. Ha benti állatot tartasz, gondolj az ő ellátásukról is, legyen nekik is mindig elég enni- és innivalójuk.

A háziállatok is elkaphatják a COVID-ot és fertőzhetnek. Az eddigi ismereteink alapján sokkal ritkábban fertőződhetnek és adhatják tovább a vírust, mint az emberek, de ennek lehetősége akkor sem nulla. Ha tehát szoros kontaktusba kerülsz egy háziállattal, ő is kontaktnak, potenciális fertőzőforrásnak tekinthető. Ne találkozzon ugyanaz az állat pozitív és negatív emberrel is.

6. Hívj orvost vagy mentőt, ha szükséges

Az esetek egy nagy részében a COVID otthon kezelhető, orvosi beavatkozás nélkül. De akkor mégis mikor hívj orvost? Ha ijesztő tüneteket észlelsz, akkor mindenképp. Mik lehetnek ijesztő tünetek? Ha kétséged van és egy kicsit is úgy érzed, hogy orvosi segítség kellene, akkor inkább telefonálj. Még akkor sem biztos, hogy az orvos kórházi ellátást fog javasolni, vagy egyáltalán ki fog jönni a mentő, tehát egy telefonnal még biztosan nem lesz baj.

Mikre kell különösen odafigyelni?

Légszomj, ha valaki úgy érzi, hiába vesz levegőt, az nem elég neki
Tartós mellkasi fájdalom
Kékes elszíneződés az ajkakon, száj körül, arcon
Tudatzavar
Gyengeség, ami miatt már az ágyból sem tud kikelni
Hirtelen állapotromlás
Bármilyen más, aggasztó, ijesztő tünet

7. Gyógyszeres kezelés COVID otthon

Először is ismétlem: legyél kapcsolatban orvossal, és ha szükséges, kérj segítséget a háziorvosi ügyelettől vagy a mentőszolgálattól. A COVID azonban nagy arányban orvosi beavatkozás nélkül is meggyógyul, ilyenkor bátran kezelheted magadat otthon. Biztos koronavírus elleni szer egyelőre nem létezik, de a következőket otthon is megteheted:
Kezeld a tüneteket!

Csillapítsd a lázadat. Ha 38,0 °C fölé megy a lázad, vagy akár, ha alacsonyabb is, de gyenge, fejfájós vagy tőle, vegyél be lázcsillapítót. Bármelyik paracetamol (más néven acetaminophen) tartalmú gyógyszer jó választás. Egyszerre 500 mg-ot szabad belőle bevenni, legalább 4 óra különbséggel. Figyelj arra is, hogy különböző nevű, de ugyanúgy paracetamol tartalmú gyógyszerekből, italokból, szirupokból se vegyél be többet, mint 500 mg 4 óránként. De alkalmas a lázcsillapításra akár a metamizol is, amiből pedig legfeljebb 1000 mg (1 g) vehető be 8 óránként. A két szert egyébként egészséges májú, veséjű ember együtt is beveheti.

Kínzó köhögés és torokfájás ellen is érdemes gyógyszert szedni. A COVID általában száraz köhögéssel jár, amely ellen a bő folyadékfogyasztás mellett a köhögéscsillapítók (antitusszív szerek) használatosak. Sok ilyen gyógyszernek álmosságot, bágyadtságot okozó mellékhatása is van, ezeket érdemesebb inkább estére bevenni. A legtöbb vény nélkül is kapható, a gyógyszertárban segítenek kiválasztani a megfelelőt. Köptetőt produktív köhögés esetén érdemes szedni, ami koronavírus esetén ritkább és nem is igazán a köpet sűrűsége a gond, szedésüknek ezért csak egyedi esetekben lehet értelme. A gyógyszertárban tehát világosan köhögéscsillapítót kell kérni, semmiképpen sem köptetőt. Torokfájás ellen pedig hatásosak a torokfájás elleni olvadó tabletták és a házi praktikák is, úgy mint a sós vizes gargarizálás, a mézes tea vagy éppen a hideg fagyi.
Segítsd a szervezetedet!

Vitaminok, nyomelemek, étrendkiegészítők. Az immunrendszer működéséhez és ezzel együtt a vírusok legyőzéséhez fontos az A, B6, B12, C, D, E vitaminok, a folsav, cink, vas, szelén, magnézium, réz, illetve az omega-3 zsírsavak elégséges mennyisége a szervezetben. Ezeket is javasolt szedni a betegeknek (sőt a tünetmenteseknek is) a napi előírt mennyiségben. A multivitamin készítményeket általában úgy állítják elő, hogy egy tablettában éppen annyi van, amennyire szükségünk van. A C és D vitamint ehhez képest emelt dózisban javasolt szedni, C-vitaminból legalább napi 200 mg-ot (de a napi 2000 mg sem árt), D-vitaminból pedig napi 2000 nemzetközi egységet (ez 50 ug-nak felel meg).

Ne hagyd abba az ACE-gátló vérnyomáscsökkentő szedését. Fura, hogy ez ilyen fontos, nem? A COVID ugyanazt a sejtfelszíni receptort használja a fertőzésre, mint az ACE-gátló gyógyszerek a vérnyomáscsökkentésre. Ez egy érdekes véletlen egybeesés. A hétköznapokban ez csak annyit jelent, hogy a -pril végű hatóanyagú gyógyszereket (pl. captopril, enalapril, a teljes lista itt) nem szabad kihagyni COVID idején, mert ez súlyosbíthatja a tüneteket. Valószínűleg azért, mert a megszokott gyógyszer helyett a koronavírus fog nagyobb mennyiségben a szervezetbe jutni. Nagyon sok ilyen gyógyszer van, a gyógyszeres dobozon a gyógyszernév alatt lehet ellenőrizni a hatóanyag nevét. Aki nem szed, az viszont most ne kezdje el, nem segít.

A fokhagyma, pirítós, gyömbér, meggybefőtt, mézes tea és a hasonló ártalmatlan házi praktikák biztosan nem okoznak bajt senkinek, nyugodtan lehet őket alkalmazni, bár magát a vírust sajnos nem képesek elpusztítani. Az alkohol sem gyógyít, még a házi pálinka sem, ezt inkább kerüljük, amíg betegek vagyunk.

A COVID további gyógyszeres kezelése már orvosi, általában kórházi feladat.

8. Igyál, egyél eleget

Figyelj az elégséges folyadékbevitelre. Ha fáj is a torkod vagy nehéz is felkelni, akkor is gondoskodj róla, hogy mindig fogyassz elég folyadékot. Ugyanígy egyél is eleget, kövess változatos, egészséges étrendet. Még akkor is, ha esetleg emésztőrendszeri tüneteid vannak. Próbálj sokszor kevesebbet enni, az általában könnyebb étvágytalanság vagy hasi panaszok esetén is.

9. Teszteltesd magad

Ha neked úgy derült ki a COVID fertőzésed, hogy tipikus tüneteid vannak és kontakt voltál, és még nincs pozitív teszted, akkor mindenképpen csináltass egyet. A háziorvos hivatalból küldeni fogja a mentőszolgálatot tesztelni, de sajnos akkora jelenleg a túlterhelés, hogy nem biztos, hogy időben kijutnak hozzád. Ezért ha teheted, végeztess COVID tesztet magánban. Olyan helyet keress, ahol orrból és torokból vett mintából végeznek COVID PCR tesztet, ez a legbiztosabb eljárás. És mielőtt elindulnál otthonról (saját járművel vagy gyalog, hogy senkit ne fertőzz), kérdezd meg, hogy az aktuális tüneteddel fogadnak-e egyáltalán. Sok magánellátó tünetes betegeket is tesztel, de nem mindenki.

A pozitív teszt egyébként arra is jó lesz, hogy gyógyulás után külföldre tudjál utazni. Egyes országok ugyanis eltekintenek a karantén kötelessége alól, ha valaki már átesett a fertőzésen. Ugyanígy haza is karanténkötelezettség nélkül jöhetsz. (Ezek a szabályozások folyamatosan változnak, utazás előtt mindenképp tájékozódj.)

Hogy hol tudsz COVID PCR tesztet csináltatni a lakóhelyedhez legközelebb, azt az alábbi honlapon választhatod ki.

10. Vigyázz a mentális jóllétedre is

A COVID nemcsak a testet, hanem a lelket is megviselheti. Az izolált, házi karanténban lévő beteg könnyedén magányosnak érezheti magát. A betegség fenyegetése szorongással töltheti el az embert. A szabályok kuszasága, a váratlanul bejelentett intézkedések, a túlterhelt egészségügyi és közszolgálati rendszerek pedig bizonytalansággal tölthetik el az otthon lévőket. Úgyhogy ezekkel is fel kell venni a harcot.

Legyen napirended, reggelente öltözz fel ruhába és tegyél-vegyél a lakásban, amennyit csak tudsz. Ha lehet, vonulj home office-ba és dolgozz tovább. Hívd fel minden nap a családtagjaidat és a barátaidat, beszélgess sokat. Tünetek esetén pihenj sokat, de amint bírsz, legyél ébren, amennyit csak lehet. Tornázz, mozogj bent a szobádban. Írjál blogot, rajzolj, fotózz, barkácsolj, takaríts – csinálj valami értelmeset. Ne hagyd el magad, készülj rá, hogy néhány nap alatt meggyógyulsz és visszatérhetsz a régi önmagadhoz.

11. Tájékozódj és nyugodj meg, a COVID otthon is kezelhető

Kövesd a hiteles hírforrásokat és tájékozódj.

Magyarul:

Angolul:

Itt a blogon több cikk született már a COVID-ról. Még tavasszal írtuk meg a koronavírus általános jellemzőit orvosi szemmel, írtunk külön a gyerekekről is és tanácsokat orvostanhallgatóknak. Sőt egy érdekes cikk is született Szent Coronáról, a járványok védőszentjéről. A legfrissebb bejegyzések pedig személyes tapasztalatokról és a COVID terjedéséről, valamint az izolálás és a szabályok betartásáról szólnak.

Az interneten és a való életben a legszélsőségesebb véleményekkel találkozhatsz. Ne higgy a vírustagadóknak, de ne ess pánikba se! A COVID egy betegség, amit a legtöbb esetben otthon is le lehet győzni.

A forrásként szolgáló eredeti bejegyzés ITT található.

(SzK)

 

Megosztás