Csak egy Földünk van! - Április 22. A Föld napja

2023-04-21 | Budaörs
Az első Föld napja megemlékezést 1970. április 22-én tartották Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére. Ekkor nem kevesebb, mint 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért, melynek hatására az USA-ban szigorú törvények születtek.
1990-ben az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva világmozgalommá nyilvánítását kezdeményezték, melyhez Magyarország is csatlakozott.

A környezetvédelemhez kapcsolódó világnapok ráirányítják a figyelmet természeti értékeink megóvásának, a környezeti károsodások elhárításának fontosságára.

A Büntető Torvénykönyv a környezet és a természet elleni bűncselekmények körébe sorolja többek között a környezetkárosítást, a természetkárosítást, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését, orvhalászatot, az állatkínzást.

Fontos, hogy óvjuk a Földünket, hiszen csak egy van belőle!

Ahogy a Dalai láma fogalmazott: „Mindannyian csak turisták vagyunk ezen a bolygón. Senki nem él itt örökké, legfeljebb egy évszázadot maradhatunk. Így aztán, amíg itt vagyunk, jobb, ha megpróbálunk értelmesen, hasznosan élni, jó szándékkal lenni egymás iránt. Erre a kis időre legalább viseljük jól magunkat.”

Nagyobb gyilkos a környezetszennyezés, mint a háborúk.

Fogyatkozó erdők, csökkenő ivóvízkészletek, talaj- és vízszennyezés. Miközben a környezetrombolás gigantikus méreteket ölt, az emberiség a 9 milliárd fő felé halad.

Ön mit tehet a tisztább, egészségesebb környezetért?

  • Környezetünk megóvása érdekében tájékozódjon a szemét, illetve veszélyes hulladék elhelyezésének legális lehetőségeiről, továbbá a kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról!

  • Otthonában és munkahelyén szelektíven gyűjtse a hulladékot!

A veszélyes hulladékot – ilyen az elektromos és elektronikai hulladék, a lejárt szavatosságú gyógyszer, az elem, az akkumulátor, a gumiabroncs, a fénycső – vigye hulladékudvarba vagy használja ki a gyűjtőakciók valamelyikét!

  • A használt étolaj újrahasznosítható. Benzinkutakon üres tartályt kap, melyben összegyűjtheti és leadhatja.

  • Az illegálisan lerakott hulladék és a kirándulók által eldobált szemét hatalmas problémákat okoz a hazai erdőkben is. Ön ne tegye! Szemetét hulladéktárolóba vigye, ne az erdőben dobja el!

  • Fűtsön okosan, ne égesse az avart, ami erősen szennyezi a levegőt!

  • Minimalizálja a személygépkocsi használatot, használja a tömegközlekedést, kerékpárt, elektromos rollert!

  • Hazánkban az elektromosság nagy részét fosszilis tüzelőanyagokkal működő erőművekkel állítják elő, így ez is égetéssel jár. Tehát az elektromossággal is érdemes takarékoskodni!

  • Ha teheti, válassza a csomagolásmentes termékeket, vagy legalább a környezetbarát csomagolásúakat részesítse előnyben!s.k.

Megosztás