Derelye fesztivál? Akkor megyünk!

2022-06-27 | Budaörs
Ne higgye a kedves Olvasó, hogy csak a kapros-túrós derelye miatt ment a Lyra dalkör Aldebrőre. Sokkal inkább egy hasonló múltú település megismerése végett. Az ötletadó Tóthné Bencze Mária volt.

Németh Magdolna, a dalkör titkára már a buszon ismertette a Tarna folyó völgyében fekvő barátságos falu történetét. A törökdúlás után oda az 1740-es években érkeztek dolgos svábok a pusztaságot termővé tenni.

Az immár 6. alkalommal megrendezett Derelye fesztivált a település önkormányzata a német nemzetiségi önkormányzattal közösen rendezte. A fesztivál különleges gasztronómiai és kulturális élményt nyújt az ide látogatóknak, több település csapatainak versenye is egyben

Csoportunkat Juhász Józsefné Katika, a német önkormányzat elnöke fogadta. Hamarosan megkínált a híres debrői hárslevelű borral, és jófajta pálinkával.

Katika – kezében a budaörsiek ajándéka.

Már álltak a házikók az árusok számára és a sátrak a vendégeknek.

A fesztivált a Thury-vár Vitézei Hagyományőrző Egyesület korhű jelmezes ruhát viselő lövészei nyitották meg, hatalmas hang- és füst kíséretében.

Majd a község polgármestere és az országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket. Elmondták, hogy a fesztivál a kulturális hagyományok erősítését szolgálja, és kiváló alkalom az együttlétre.

Egy kedves idegenvezetővel megtekintettük a község templomát, a Történelmi parkot és a Gazdaházat.

Meghitt perceket éltünk át, amikor a Lyra énekeseinek tisztán csengő hangja betöltötte a templom évszázados falait.

A Történelmi Emlékparkban a szobrok és domborművek bemutatnak minden olyan eseményt, ami a falu életében az elmúlt évszázadok során meghatározó erővel bírtak. Így kerül sor a bronz, vaskorszak, honfoglaláskor, 1514-es Dózsa-féle parasztfelkelés megjelenítésére, Grassalkovich Antal és Mária Terézia által letelepített német telepesek ábrázolására, a reformkor, az 1848–as szabadságharc, az 1867-es kiegyezés bemutatására, az I. és II. világháború hősi halált halt honvédek emléke előtti tisztelgésre, valamint Rácz Pál, a debrői hárs szőlőkultúra atyjának megörökítésére.

A Gazdaházban kialakításra került egy századelő hangulatát idéző sváb szoba, korabeli bútorokkal berendezve és a konyha, ahol a régi konyhai eszközöket mutatják be. Köszönetképen itt is énekeltek budaörsiek.

Megállapítottuk, hogy az itt élők büszkék a múltjukra és őrzik az elődök hagyatékát, a múlt, jelen és jövő számára értékelik az ősök szorgalmas, dolgos munkásságát, amely egyben az összetartozás, az összefogás jelképe.

Visszatérve mi is elvegyültünk a fesztiválozók között, kóstolgattuk a helyi és környékbeli konyhák ízeit, ismerkedtünk a barátságos helybeliekkel.

A színpadon folyamatosan felléptek a gyermekszereplők, a tánccsoportok, és a kórusok.

Délután a csolnoki Alte Kameraden fúvószenekar háromnegyedes ütemére közülünk többen táncra perdültek.

Köszönjük Németh Magdolna szervezőnek, és Görgényi Gábor buszvezetőnek ezt a remek utat.

s.k.

Megosztás