Egész napos közösségépítő, egyházi és nemzetiségi témákat bemutató konferencia

2022-09-01 | Budaörs
Időpont és helyszín: szeptember 8-án 10 órától, budaörsi Heimatmuseum. A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, szeptember 6-ig lehet jelentkezni. Kontakt: info. heimatmuseum.hu, telefon: 23/440-217

Ezt a kedves meghívót kaptuk a Heimatmuseumból:

„Kedves Barátaink!

Ezúton szeretnénk meghívni Benneteket múzeumunk szeptember 8-i konferenciájára és elűzetési tanösvényünk megnyitó ünnepségére!

Az egész napos közösségépítő, egyházi és német nemzetiségi témákat bemutató konferenciát és az új, Heimatmuseum elűzetési „Vertreibung” tanösvényt 2022. szeptember 8-án 10 órakor Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára nyitja meg múzeumunkban, továbbá köszöntőt mond Ritter Imre német nemzetiségi parlamenti képviselő és Gugán Iván, a Magyarországi Horvátok Országos Önkormányzatának elnöke. Kávészünet után érdekes, izgalmas előadásokat tartanak – bemutatva a papok szerepét a nemzetiségi közösségekben – az MTA-ELTE „Lendület” kutatócsoport tagjai, Dr. Bárth Dániel, Muntágné Tabajdi Zsuzsanna, Dr. Bednárik János és a Heimatmuseum részéről kollégánk, Dr. Muskovics Andrea Anna.
A konferencia keretében megtekinthetőek a Jakob Bleyer Heimatmuseum állandó és időszaki kiállításai, valamint a galériában a Budaörsi Passió Roll-up kiállítás.

Az ebédet követően dr. Márkus Beáta (Pécsi Tudományegyetem Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában Alapítványi Tanszék) szakmai megnyitója, majd egy rendhagyó tárlatvezetés teszi izgalmasabbá a Heimatmuseum új, interaktív elűzetési „Vertreibung” Lehrpfad/tanösvényét. Ezt követően röviden bemutatkozik a Magyarországi Horvátok Keresztény Gyűjteménye Dr. Handler András igazgató tolmácsolásában és a Budajenői Magtár „Mária Útjain” kiállítása Csörgő Józsefné Sziklavári Annamária segítségével.

Kedves Barátaink! A Heimatmuseum által 2020/21-ben megálmodott, elindított „A hit közösséget teremt” programsorozat legfőbb célja a közösségépítés és az, hogy a hit és a német nemzetiség hagyományain keresztül jobban megismerjük egymást.
Ezen az őszi rendezvényünkön nyitunk a többi nemzetiség felé, szeptember 8-án a magyarországi horvátok tisztelt vendégei német nemzetiségi múzeumunknak, „A hit közösséget teremt” programsorozatunknak.
A pandémia, valamint a háború árnyékában fontosnak tartjuk ezt az egyházi vonatkozású programot, mert a hit minden nemzetiség életében meghatározó szerepet tölt be, biztonságot, megoldást nyújt és közösséget teremt! Legyetek vendégeink és gyertek el szeptember 8-án múzeumunkba, – a „Papok, nemzetiségek, közösségek” c. konferenciára, egy közös ebédre, majd az új „Vertreibung” tanösvény bemutatására és az ezt követő workshopokra!

A konferencia nyelve magyar, német nyelvű összefoglaló a helyszínen rendelkezésre áll. Múzeumi kiállításaink, tanösvényünk és bemutatása, izgalmas tárlatvezetése két nyelven, németül és magyarul történik.

Kérjük, hogy az érkezés a Heimatmuseumba 9.30-9.50 között történjen (2040 Budaörs, Budapesti út 45.), az ebéd (résztvevők száma) miatt előzetes regisztráció szükséges, kérjük ide írjatok: sz.balczer@heimatmuseum.hu +36 23 440 217
Mellékeltem rendezvényünk meghívóját és részletes programját. Kérem továbbítsátok Barátaitoknak, Családtagjaitoknak! Köszönjük és szeretettel várunk Benneteket, hiszen – üzenetünkhöz hűen – „Glaube stiftet Gemeinschaft/A hit közösséget teremt”!

Sok szeretettel,

Gajdos-Frank Kati
Jakob Bleyer Heimatmuseum

Megosztás