Egy eltűnt templom nyomában

2022-10-11 | Budaörs
71 éve, hogy 1951. szeptember 23-án Rákosi Mátyás és az ő istentelen kommunista pribékjei felrobbantották a budapesti Városliget szélén, a Dózsa György úton álló, öt év alatt közadakozásból felépített Regnum Marianum (hivatalos nevén: Magna Domina Hungarorum, azaz Magyarok Nagyasszonya) templomot.

A templomot 20 évvel korábban, 1931. június 14-én szentelte fel Serédi Jusztinián hercegprímás.

A Regnum Marianum „több mint plébániatemplom”, a benne megnyilvánuló gondolat egyediségét és nagyszerűségét hivatott kifejezni. A központos teret egy 20 méter átmérőjű, és 25 méteres magasságú kupola fedte le, tetején a Szent Koronával. Az épület legnagyobb szélessége 22 méter volt, és 65 méter mélyen nyúlt be a parkba. A belső teret számos kortárs műalkotás díszítette, melyeket ajándékba kapott a plébánia.

Az utolsó miséről megvadult ávósok zavarták ki a zokogó híveket. Az elszántabb emberek élőlánccal vették körül a templomot. Ellenállók egész sorát hurcolták el az Andrássy út 60-ba, vagy elvitték őket kényszermunkára, a Regnum Marianumot pedig elbontották. A hajnali csöndben gyorsan, „sunyiban” akarták elbontatni a templomot, de a csákányok kicsorbultak a dacoló, makacs köveken. Nem könnyen adta meg magát a templom. Végül robbantani kellett. Beleremegett az éppen ébredő város. Továbbá a munka lassan ment, fél évet vett igénybe. A romokat a hatalmas területű altemplomba döngölték be, majd a területet lekövezték.

Helyén az 1918-19-es nagyon vörös és igen véres Tanácsköztársaság „heroikus és monumentális” emlékművét állították fel. A Liget fái közül kirohanó hatalmas munkásfigura ma is megvan, csak épp a Szoborparkban. A máig élő közhiedelemmel ellentétben a Sztálin-szobor nem a templom helyén, hanem attól északra állt.

Közben a hatalom még az építészeti szakirodalomból is eltüntette az épület nyomait.

A rendszerváltást követően a Szoborparkba száműzött hatalmas Tanácsköztársasági emlékmű helyén 2000 őszén emelték azt a nagy fakeresztet, mely a Regnum Marianumra emlékezik. Már akkor felmerült az újraépítés gondolata, de végül nem lett belőle semmi. Hogy miért nem? Mert 1990-ben még mindig élt az a szocializmusban hozott rendelet, amely kimondta, hogy új templom építésére ezen a területen nem adható ki engedély. Ezért az új Regnum Marianum  helyét végül kicsit arrébb, a zuglói Zoborhegy téren jelölték ki. 1991-ben megépült a közösségi ház, majd 1995-ben a régi templom jogutódja. Itt aztán a városligeti épületről sem feledkeztek el. A plébánia kertjében a városligeti Regnum Marianum 1989-ben feltárt maradványai tekinthetők meg, de megtaláljuk a templom történetének leírását is, amit fotók és vázlatrajzok egészítenek ki.

2000. november 5-e óta egy fakereszt jelzi a volt templom helyét, amit felállítása óta többször megrongáltak.

Forrás: Internet

s.k.

Megosztás