Egy emlékezetes dátum - szeptember 11

2022-09-11 | Budaörs
2001 szeptember 11, New York-i idő szerint 8:54. Új időszámítás a világtörténelemben: példátlan terrortámadás indult az Egyesült Államok ellen.Huszonegy évvel ezelőtt öngyilkos merénylők támadták meg az amerikai főváros több kormányzati épületét és New Yorkban a Világkereskedelmi Központot.

A World Trade Center mindkét szárnya összedőlt, miután nekiütközött két, öngyilkos merénylők által vezetett utasszállító repülő.
A nap eseményei mindenki által ismertek: szeptember 11. reggelén bombák robbantak az amerikai diplomácia épületeinél, 19 terrorista pedig átvette az irányítást négy amerikai repülőgépen.

Az első Boeing 8:46-kor a World Trade Center északi tornyába ütközött;
a második 17 perccel később már a tévé kameráinak kereszttűzében becsapódott a déli toronyba.
Nem sokkal később mindkét épület összeomlott.
Pár perccel fél tíz után újabb utasszállító csapódott a Pentagonba, az amerikai védelmi minisztérium épületébe.
A negyedik járművet a gép utasai visszafoglalták, így az a washingtoni törvényhozás épülete helyett Pennsylvania államban csapódott a földbe. A balesetben mindenki meghalt.

A modern történelem legvéresebb és legnagyobb szabású terrortámadása közel háromezer ember életét követelte.

A szeptember 11-i támadássorozat, azért volt rendkívüli dolog, mert azelőtt egészen elképzelhetetlennek jelenetnek tűnt, hogy a füstölgő New York belvárosának összedőlő felhőkarcolóiból emberek ugráljanak ki. A hidegháborút lezáró, viszonylag eseménytelen, egy generációt indentitás és cél nélkül hagyó „sivár” kilencvenes évek után megrázó erejű csapás volt az USA és a világ számára az a keddi nap.


Addig a kormányzatból senki sem tartotta képesnek az al-Kaidát arra, hogy amerikai földön ilyen akciót vigyen véghez. Mindehhez hozzájárult a hidegháború vége jelentette eufória és a >>sebezhetetlenség mítosza<<, amelyek elvonták a figyelmet a megváltozott, új típusú nemzetközi fenyegetésekhez való adaptálódás szükségességéről.
Az Államokban ezt követően radikálisan szigorítottak az addig lazább bevándorlási szabályokon. A támadás után pedig alig kellett várni arra, hogy elinduljanak az amerikai katonák Afganisztánba, majd Irakba, a korszak jelszava pedig világszerte a „terror elleni harc” lett.

Forrás: Intrnet

s.k.

Megosztás