Egy félrekalibrált, szuperintelligens mesterséges értelem súlyos ártalmat hozhat a világra

2023-05-31 | Budaörs
A mesterséges intelligencia okozta kihalás kockázatának mérséklését globális prioritásként kell kezelni – hangoztatják az OpenAI és a Google Deepmind vezetői.

(mandiner.hu 2023. május 17. Rajcsányi Gellért)
A mesterséges értelem fejlesztésének egyre több szakértője és illetékese fejezi ki aggodalmait az egyre gyorsabb és átláthatatlanabb fejlődés miatt – most már a ChatGPT vezetője is megszólalt.

A Skynet öntudatára ébred – ha máshonnan nem, a Terminator disztópikus jövőképéből ismerjük azt a szcenáriót, hogy mi történhet, ha a mesterséges értelem öntudatára ébred, és, nos, nem a legjobban alakulnak ezután a dolgok. De ami pár évtizede, sőt, pár éve még csak afféle sci-fi fantázia volt, az most már itt van velünk, kopogtat ajtóinkon (egyelőre csak átvitt értelemben), már használjuk is korai változatait – és hogy hová vezet az egyre gyorsabb ütemű fejlesztés, az a kor egyik legnagyobb kérdésévé válik.


Az látszik, hogy amíg mi, hétköznapi emberek a ChatGPT-vel beszélgetünk egyre értelmesebben, vagy épp a Midjourney-vel készítünk egy gombnyomásra tematikus illusztrációt, vagy épp egyre élvezhetőbb zenéket generálunk az AI segítségével – addig a mesterséges értelem szakértői, fejlesztői, a terület vezető illetékesei a hurráoptimizmus helyett mintha hirtelen a vészfékre léptek volna. Ki óvatosabban, ki nagyon is hangosan kiáltja világgá aggodalmait a szerintük is egyre gyorsabban és egyre kevésbé kontrolláltan fejlődő technológia miatt.

Sam Altman, a ChatGPT-t fejlesztő Open AI cég vezérigazgatója Washingtonban az amerikai Szenátus előtt kifejtette: a mesterséges intelligencia olyan történelmi jelentőségű találmány lehet, mint a nyomdagépek feltalálása – de elismerte a potenciális veszélyeit is.

A techguru szerint a mesterséges értelem elvehet bizonyos munkaköröket az emberektől, ezzel növelve a munkanélküliséget. „Hatással lesz a munkahelyekre, erről nagyon nyíltan akarunk beszélni” – jelentette ki Altman.

Arról is beszélt: az AI hatással lehet a demokrácia intézményeire is, például felhasználhatják azt célzott hamis információk terjesztésére is választások előtt. „Jövőre választások lesznek Amerikában, és ezek a modellek egyre jobbak lesznek.”

Altman szerint jó lenne, ha létrejönne egy olyan új állami szervezet, ügynökség, amely szabályozni tudná az iparágat – akár működési engedélyek kiadásával és szükség esetén visszavonásával is. Hozzátette: az ő cégét, az OpenAI-t is auditálhatnák független szervezetek.
„Azt gondoljuk, hogy a kormányok szabályozó beavatkozása kritikus fontosságú lenne,
hogy korlátozzuk az egyre erősebb technológia veszélyeit” – mondta az OpenAI-vezér.

Hosszú távon a mostani elővigyázatosság kicsi ár azért, hogy csökkentsük a lehetséges kockázatokat” – jelentette ki Stuart Russell, a Kaliforniai Egyetem informatikai professzora

„Lassítanunk kell az istenszerű mesterséges intelligencia felé tartó versenyt” – figyelmeztetett írásában Ian Hogarth üzletember, a terület alapos ismerője, a Financial Times hasábjain. Hogarth részletezte a mesterségesintelligencia-fejlesztői kasztot: londoni felhőkarcolók tetején laknak, nincsenek gyerekeik, és el vannak telve az istenjátszás érzésével, önnön nagyságuk víziójával.

 

(mandiner.hu, 2023. május 30.)
Több tucat mesterséges intelligencia szakértő támogatta a Mesterséges Intelligencia Biztonsági Központjának honlapján közzétett nyilatkozatot. „A mesterséges intelligencia okozta kihalás kockázatának mérséklését globális prioritásként kell kezelni, más társadalmi szintű kockázatokkal, például a világjárványokkal és az atomháborúval együtt” – olvasható a közleményben.

A mesterséges intelligencia egzisztenciális fenyegetéséről márciusban lángolt fel a vita, amikor szakértők, – köztük a Tesla tulajdonosa, Elon Musk – nyílt levelet írtak alá, amelyben a mesterséges intelligencia és annak „következő generációs” technológiájának fejlesztésének leállítását sürgették.

Sok más szakértő viszont úgy véli, hogy az emberiséget kiirtó mesterséges intelligenciával kapcsolatos félelmek irreálisak, és elvonják a figyelmet olyan problémákról, mint például a rendszerek elfogultsága, amelyek már most is problémát jelentenek.

………………………………………………………………………………………………………………………
És a végére néhány saját gondolat:

Most már végleg nem tudjuk majd, mi az igaz és mi nem? Hiszen az általunk kérdezett gép olyan valóságosan ontja majd az adatokat, mintha azok igazak lennének. Ki tudja majd ellenőrizni és hogyan? Használjuk majd még az agyunkat, amit azért kaptunk a Teremtőtől, hogy gondolkozzunk?
Mindezek nyilván csak a naív felhasználókat érintik, hiszen, akik kigondolták és létrehozták/hozzák az egyre „fejlettebb” és bonyolultabb változatokat, igencsak okos emberek, valószínűleg. De van érzelmi intelligenciájuk is?

SzK

(Címkép: az AI szerinti tökéletes nő és férfi…)

Megosztás