De, hogy ezt mi is megtehessük, akik itthon töltjük a nyarat, azoknak segítségül egy közkedvelt görög receptet ajánlunk. Ez a rokonainkkal vagy a barátainkkal töltött kellemes nyárestéken is elkészíthető. Nem kellenek hozzá olyan alapanyagok, amelyekhez itthon nem lehet hozzájutni.
Csirke gyros (görög étel)
(4 személyre)
Ennek a fogásnak titka a pác: hagyd benne állni minél hosszabb ideig, hogy minden íz átjárja a húst. Elkészítése kicsit macerás. A sütéshez 4 darab fém nyárs is kell.
Előkészítési idő: 45 perc + 3 óra pácolás, sütés: 40 perc
Vegyünk 12 bőr nélküli csirkecomb filét.
A páchoz
4 ek oliva olaj, 2 tk szárított oregánó, 1 tk szárított menta, 1 tl őrölt római kömény, 1 tk őrölt koriander, 1 tk őrölt paprika, 1 tk őrölt fahéj, 2 citrom –
1 leve és héja, és 1 gerezdre vágva, 4 gerezd zúzott fokhagyma
A píta a tekercshez
250 g kenyérliszt, 7 g száraz élesztő, 1 tk cukor, 2 tk oliva olaj
A tzatzikihez
1 kígyóuborka, 200 g görög joghurt, kis csokor menta apritva, 1 citrom leve
A tálaláshoz
1 jégsaláta, 4 nagy paradicsom, 1 lila hagyma, vékony szeletekre vágva
Elkészítés
1 Tedd a csirkét egy nagy tálba, keverd hozzá a pác hozzávalóit 1 tk sóval és ízlés szerint frissen őrölt fekete borssal együtt. Takard le, és legalább 3 órára, de akár két napra tedd a hűtőbe.
2 Tálalás előtt néhány órával készítsd elő a píta tésztáját. Egy nagy tálban vegyítsd el a lisztet az élesztővel, a cukorral, a sóval, majd önts hozzá 150 ml langyos vizet és 2 tk oliva olajat. Dolgozd össze a tálban, majd tedd ki lisztezett felületre és 8-10 percig gyúrd (vagy dagasztógépben 5 percig). Töröld tisztára a tálat, vékonyan kend ki olajjal, tedd bele a tésztát és takard le fóliával. Tedd félre 1 órára, hogy duplájára keljen.
3 Oszd a tésztát négy egyforma részre, nyújtsd ki mindegyiket olyan vékony körré, amilyen vékonyra csak tudod. Teríts rá olajjal megkent fóliát és keleszd 15-20 pecig.
4 A tzatzikihez vágd félbe a kígyóuborkát hosszában, kanalazd ki a magját és vágd fel nagyon apróra. Keverd össze a többi hozzávalókkal, adj hozzá egy csipet sót és tedd a hűtőbe.
5 Kapcsold be a grillsütőt a legmagasabb fokozatra. Teríts alufóliát egy tepsire és készíts elő két fém nyársat, amit keresztben rá tudsz majd tenni úgy, hogy közben forgatni is tudod. Szedd ki a csirkét a hűtőből és a nyársakat párban használd. Minden párra 6-6 csirkecomb kerüljön. A húsok között hagyj egy kicsi rést, így biztos, hogy egyenletesen sülnek majd. Tedd a nyársakat a tepsire, amig befejezed a pítákat.
6 Egy nagy serpenyőt forrósíts fel (vagy kettőt, úgy gyorsabban tudsz haladni).
A lepényeket kend meg vékonyan olajjal és mindegyik serpenyőbe tegyél egyet-egyet. A felszínükön 1-2 perc elteltével apró kis buborékok jelennek meg. Amikor az aljuk aranybarnára sült, fordítsd meg őket és még süsd 2-3 percig. Így süsd meg az összeset és a kész darabokat tartsd melegen, amíg elkészíted a húst.
7 Tedd a csirkét a forró grillre, süsd meg 15-20 perc alatt, közben kenegesd olajjal és a tepsiben lecsorgó húslével és forgasd őket rendszeresen, hogy mindegyik oldalt egyformán érje a hő. Amikor kész, szedd ki a grillsütőből és pihentesd 5 percig.
8 A nyárspárokon vágd félbe a húsokat – így megkapod a 4 egyes nyársat. Tedd az asztalra a frissen sütött pítát, tzatzikit, friss salátát, paradicsomot, lila hagymát és citrom gerezdeket.
Jó étvágyat!
R. V.