Egy hagyományos karácsonyi édesség

2024-12-17 | Budaörs
A mézeskalács minden, csak nem elcsépelt, hiszen aki belevág, szívvel-lélekkel csinálja. A közös sütés már az első perctől a hétköznapjaink része, az ünnepi időszakban pedig kitüntetett figyelmet érdemel. De nem csak szülő- nagyszülőként klassz program a mézeskalácssütés.

Magát a sütit másképp készítik Európa különböző országaiban, máshogy az egyes kontinenseken is.

Kezdve a mézzel, amely hosszú ideje kitüntetett figyelmet élvez az édesítőszerek világában, és ennek révén a mézeskalács is különleges erővel bír. Az ókori görögök az alvilág zsémbes őrét akarták kiengesztelni a halott szájába tett mézeskaláccsal.
De Magyarországon is komoly kultusza van a süteménynek, ugyanis a kalácsformák már az aquincumi ásatások során is előbukkantak a földből. Az előkelő mézet és a belőle készült mézeskalácsot évszázadok óta kitüntetett figyelem kíséri, gondolj csak a mézeskalács-készítőkre, ami a mai napig különleges és kreatív szakma. Vásárok, rendezvények elengedhetetlen kelléke volt a tükrös, díszes mézeskalács, és mivel a méz drága kincsnek számított , különleges alkalmak sztárjaként tekintettek a belőle készült süteményre is.

Receptek puha mézeskalácshoz

1 kg liszt,
30 dkg porcukor,
3 tk szódabikarbóna,
1 tasak mézeskalács-fűszerkeverék (15 g),
30 dkg margarin,
250 ml méz,
3 db tojás.

A mázhoz:

2 db tojásfehérje,
30 dkg porcukor.

Így készítsd el!

Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a tojást, a mézet és a puha margarint! Gyúrd addig, míg össze nem áll, és rugalmas nem lesz! Oszd 3 részre, nyújtsd ki 0,5 centiméteresre, szaggasd ki, és tedd tepsire, de figyelj oda arra, hogy kellőképpen messze kerüljenek egymástól a mézeskalácsok!

A mázhoz félig verd fel a tojásfehérjét, majd apránként mehet hozzá a cukor. Addig keverd, míg kemény nem lesz! 180 ­°C-on süsd 10 percig, majd jöhet a díszítés! Magokkal, ehető díszekkel, aszalványokkal is díszítheted tetszés szerint.
A cukormáz is fontos.

Mézeskalács-díszítés

Lássuk be, a legnagyobb móka mégiscsak a díszítés. A mézeskalács-díszítés minták sokaságát rejti magában, rengeteg kiszúróforma és egyéb megoldás létezik, amelyek remek családi időtöltést garantálnak.

A klasszikus máz sűrű és ragadós, amely nemcsak díszítésre jó, hanem a mézeskalácsház összeillesztéséhez is fontos ragasztóanyag. 1 db tojásfehérjéhez 1 csipet só és 20 dkg porcukor dukál. Ehhez megy pár csepp citromlé és 1 ek étkezési keményítő. Fontos, hogy alaposan ki kell leverni a mázat. Ehhez először habbá kell verni a fehérjét, és vízgőz felett hozzáadni a cukrot és a citromlevet, majd a keményítőt.

Fontos, hogy csak kihűlt kaláccsal dolgozz, mert a meleg sütemény tönkreteszi a mázat. Dekortollal, habzsákkal, kinyomóval is ér díszíteni, de ma már rengeteg gyöngy, apró kiegészítő vásárolható díszítés céljából.

Előnye, hogy sokáig eláll -ha marad belőle.

 


Mézeskalácsház

Ha nem elégszel meg a klasszikus formákkal, és idén valami nagyobb produkcióba fektetnéd a kreativitásod, készíts mézeskalács-házikót!

Ehhez először a tésztát kell elkészíteni, kinyújtani, majd a megfelelő sablonokat felhasználva formázni a tésztát. Ha megsült, fontos, hogy hagyjuk kihűlni, ezután jöhet csak a díszítés. Ha az elemeket feldíszítetted, már csak a ragasztás van hátra. Van, aki karamellre esküszik, van, aki pedig a fenti cukormázat választja. Mindkettő jó lehet, ám a karamell gyorsan köt és rendkívül forró, célszerű vigyázni vele. Ha egyesével összeragasztottad az elemeket, már csak gyönyörködnöd kell a kész műben.

Forrás:Greendex
s.k.

Megosztás