Szerdán medvehagymaszedésre jött össze lelkes kis csapatunk. A fóti Károlyi kastély hatalmas ősfás parkjában gyűjtöttünk a tavaszi vitaminforrásból két-két kilót, amit itthon a szokásos módon felhasználtunk, télire elraktunk, de került bele a szombati borkóstolóra szánt töltött kiflibe is. Fóton megkóstoltuk a helyiek közkedvelt forrásvizét, aminek a díszkútját a város közös összefogással alakította ki. Megtekintettük a Károlyiak által építtetett katolikus templomot, a valamikori gyermekváros épületeit, és egy fagyizás erejéig vendégeskedtünk a romantikus stílusú kastélyban is.
Pénteken az idei első közös befőzésen az áttelelt céklát tettük el üvegekben salátaként. Ezzel megkezdtük a sajátmárkás termékek készítését. 15 üveg kapta meg a kertbarát címkét. Az egyelőre “belső fogyasztásra” szánt vegyszermentes savanyúságot, a NÉBIH engedély megszerzése után reményeink szerint számos kertbarát-termék követi majd. Legjobban a budaörsi őszibarackokból készített csemegékre számítunk!
Szombaton a budafoki tangazdaságot látogattuk meg, borkóstolóval „megfűszerezve.”
A tangazdaságot a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola működteti.
Kedves idegenvezetőnk, aki a technikum tanárnője, először a 300 évvel ezelőtti időkről beszélt. Savoyai Jenő, a terület akkori tulajdonosa sváb gazdákat telepített le, akik töretlen szorgalommal felvirágoztatták a törökdúlta területet. Sok hasonlóságot fedeztünk fel a budaörsiek történetével kapcsolatban.
Megtudtuk, hogy a régi térképek szerint az Ó-hegy (Holfhut) dűlőben terül el a tangazdaság. Napjainkra a környék teljesen beépült, (ismerős) ma már csak a közel négy hektáros szőlőterület emlékeztet az egykor oly híres budai borvidékre. Az enyhén déli lejtésű, lösztalajú és páratlan mikroklímájú terület biztosítja a jó minőségű alapanyagot az iskola tangazdasága számára. A korszerűen felszerelt oktatóbázisnak köszönhetően a borkészítés folyamata végig követhető a szőlőtermesztésen, szőlőfeldolgozáson és a különböző borkezelési technológiákon keresztül egészen az értékesítésig. A diákok az 5. év végére 50 liter saját készítésű borral készülnek a vizsgára, aminek nevet is adnak.
Megtekintettük a pincét is, ahol a könnyű, asztali borokat rozsdamentes tartályokban, a minőségi kategóriájúakat hagyományos fahordókban tárolják.
Egy beszögelésben, mint egy mini-múzeum, a régi borászati eszközöket őrzik.
A kóstolón felkínált fehér és vörösbor elnyerte tetszésünket.Nagyné Ági , mint mindig, harapnivalóról is gondoskodott.
Hazafele , a Péter-Pál utcában egy kellemes sétával megcsodáltuk a régi Promontor patinás házait. Jó volt látni, hogy itt megőrzik az épített emlékeket. Elhatároztuk, hogy hamarosan visszajövünk.
Április végére tervezzük, hogy kapcsolódunk az országos ” Teszedd” akcióhoz, aminek a keretében felújítjuk a Vasútállomáson az általunk kialakított kis parkot is.
kertbarátok