Egy különös szilveszter

2021-02-04 | Budaörs
Már magunk mögött hagytuk a szilvesztert és benne vagyunk a farsangi időszakban, mégis egy réges-régi szilveszter jut az eszembe, az 1979-es. Jaj, de régen is volt!

Történt ugyanis, hogy a férjem a munkahelye által egy leselejtezett Volga típusú személygépkocsit tudott megvásárolni. Értett a szereléshez, nem okozott gondot a javítása, az üzemben tartása. Szerettük, mert kényelmes volt a hat tagú családunk számára. Évek múlva úgy döntött, hogy jó áron eladja, ugyanis az akkor még hazánkban tartózkodó szovjet hadsereg tisztjei körében nagy volt a kereslet a Volgák iránt.

Az Etyekhez közeli, botpusztai katonai laktanyából átjött néhány magasabb rangú katonatiszt, szemrevételezni az autót.

Jött velük egy kiskatona, a kárpátaljai magyar fiú – Józsi – tolmácsnak.

Többször is jöttek, kialakult egy ismeretségi kapcsolat. A férjem jól beszélt oroszul. Különösen Vologyával voltunk jobb viszonyban. Ő vette meg a Volgát.

A tisztek hoztak ezt-azt, pezsgőt, vodkát, Krasznaja Moszkva kölnit. Mi is megkínáltuk őket ezzel-azzal, szendviccsel, süteménnyel.

Kértük Józsit is, hogy üljön az asztalunkhoz. Nem tehetem. mondta -Én nem ülhetek egy asztalhoz a feletteseimmel. És valóban, nem is ült oda. Bosszantott, hogy a tisztek nem hívják. De erőltetni nem mertük, nehogy problémája legyen ebből később.

Közeledett az 1979-es szilveszter. Vologyáék meghívtak a botpusztai laktanyába. Megismertük kedves feleségét, és a két kisfiát. A 2 éves kicsit Csiburáskának nevezték, egy orosz mesefigura után, mókás pofikája miatt.

Meg kell mondjam, az a lelakott, sivár, kaszárnyai környezet sajnálatot ébresztett bennem.

Átjöttek a többiek is, akik ismertek bennünket, hogy együtt koccintsunk orosz pezsgővel éjfélkor.

A moszkvai idő szerint 1 órával előbb volt éjfél. A TV-ben felhangzott a szovjet himnusz: „Szövetségbe forrt szabad köztársaságok, a nagy Oroszország kovácsolta frigy…….” mi , a tiszteletet megadva a vendéglátóinknak, pezsgős poharunkat szorongatva, felálltunk. Ők intettek, hogy nyugodtan üljünk vissza, ők sem állnak fel. Aztán egy óra múlva a magyar himnusznál újból felálltunk, nem törődtünk azzal, hogy ők ülve maradtak.

Azóta a szovjet csapatok kivonultak hazánk területéről, a botpusztai laktanya területén lakópark épült. Csiburáska már elmúlt 40 éves, a Volgát már régen beolvasztották. Hogy hová – merre sodorta Vologyáékat az élet, azt nem tudom.

Ez volt életem legkülönösebb szilvesztere.

(A fotó illusztráció)

s.k.

Megosztás