Egy Rotschild, aki csak a divatnak élt

2022-09-05 | Budaörs
Amikor az ember meghallja a Rotschild nevet, azonnal egy dúsgazdag bankár jut az eszébe. De ne felejtsük: nekünk is volt ám egy Rotschildunk! Ő nem volt bankár, hanem egy kedves és tehetséges hölgy, Klára, aki kizárólag csak névrokonságban állt a híres bankár famíliával. Jónéhány évvel ezelőtt, még a Kádár-éra idején, a budapesti Váci utcából ő diktálta a (nem csak a magyar) divatot.

Édesapja Rotschild Ábrahám női szabó mester volt és édesanyja varrónőként dolgozott. Nem csoda, hogy a lányuk, Klára, már nagyon fiatalon szülei szalonjában dolgozott. A 1920-as években férjhez ment Glückstahl Pálhoz, aki neves textilkereskedő volt, de ő férjes asszonyként is a divat világában érezte jól magát. A nagy sikert két egymást követő esküvő – Faruk egyiptomi király és Horthy István esküvője – hozta meg számára. Mindkét menyasszonyi ruhát az ő tervei szerint készítették saját szalonjában. Egyik „remekmű” elkészülte után a szó szoros értelmében kezet csókolt a varrónőjének.. – emellett a násznép számos hölgytagja is az ő általa kreált ruhakölteményben jelent meg a neves eseményen. Állandó modellcsapatát a sajtó is és a köznyelv is csak úgy emlegette: „ A Rotschild lányok”.

Főnixmadár
A II. Világháború megtörte pályáját és valamelyest őt magát is. A szülei Auschwitzban haltak meg, az üzletet pedig a szocializmus ragadta el tőle. Töretlen akarata és elkötelezettsége a divat világa iránt azonban ezen is átsegítette. Úgy, ahogy akkoriban lehetséges volt, újraélesztette a nevével fémjelzett Rotschild divatszalont és kisvártatva már az ő ruháit viselték a szocialista „nagyasszonyok”. Sokak mellett Kádár János, Joszip Broz Tito jugoszláv pártfőtitkár, Münnich Ferenc és Dobi István felesége mellett Franz Vranitzky osztrák kancellár felesége éppúgy, mint az akkor már amerikai állampolgár Gábor Zsazsa, meg Honthy Hanna, Psota Irén, vagy a szovjet filmcsillag, Tatjana Szamoljova. Munkamániás volt, a bemutatókra készülve éjjel-nappal dolgozott és látni akart minden mozzanatot.

A butikos
Talán kevesen tudják, de a butikokat is Rotschild Klárának köszönhetjük. A hetvenes évek elején támadt az az ötlete, hogy létre kellene hozni olyan magánkézben lévő kiskereskedelmi üzleteket – butikokat -, amelyekben a leegyszerűsített divatmodelleket az átlagemberek is megvásárolhatják. Ennek az ötletnek a mentén Klára asszony nyitotta meg Magyarország első butikját, ahol az általa tervezett – és világszerte ismert emberek által hordott – estélyi ruhák egyszerűsített modelljeit lehetett megvásárolni. Nagy dolog volt ez akkor a szocializmusban…

Mindenki szerette
Rotschild Klárának nem született gyermeke, de szerette őket, így történt, hogy számos varrónője gyermekének ő lett a keresztanyja. Egy varrónőjének pedig ” egy remekmű” elkészítése után a szó szoros értelmében kezet csókolt. Szerethető és vidám, talán kissé bohém személyiség volt. Mindenki szerette őt. Amikor kedvenc kutyája – amelyet a Vouge divatmagazinról nemes egyszerűséggel csak Vogi-nak nevezett el – elhunyt, Tito jugoszláv főtitkár egy nagy csokor orchideát és két hófehér uszkár kölyökkutyát küldött neki ajándékba.

Utolsó divatbemutatója a Gundel étteremben volt, ahol hősiesen tartotta magát egészen a bemutató végéig. Már korábban elkezdett egy fogbeültetés- sorozatot, ami nagy fájdalmakkal járt. Valójában minden egyes fognál egy-egy kis műtétet jelentett. Minden fájdalomcsillapító gyógyszer ellenére olyan kínokat élt át, amelyeket akkor már képtelen volt elviselni. 1976. november 13-án, a Petőfi tér 3. számú házban lévő lakásának konyhaablakából az udvarba vetette magát. Azonnal életét vesztette.

R. V.
Forrás: Váróterem

 

Megosztás