Elesni tudni kell...

2023-01-19 | Budaörs
A napokban érdekes, az elesés technikájáról szóló előadásra lettem figyelmes. Az előadó taglalta és be is mutatta, hogyan kell elesnünk ahhoz, hogy ne sérüljön meg sem a kezünk, sem a lábunk. Ügyes technika, ami arra épül, hogy lehetőleg hátunkra, sőt hátsó felünkre gurulva essünk, fejünket felemelve, karunkat magunk mellé téve,  amit azonban nehéz elsajátítani - különösen idősebb korban.

Dobrotka Béla, az Esések Iskolájának az alapítója megmutatta a Híradó riporterének, hogy hogyan kell védeni magunkat esés közben. A technika elsajátítása nagyon fontos, ugyanis a halálos balesetek 38%-át a fejre mért csapások okozzák.

Az időskor számos rizikóállapotot hordoz magában. Mivel a biológiai öregedés nem előzhető meg, legfeljebb lassítható vagy leplezhető, ezért az öregedéssel járó új veszélyforrások megjelenését mind az időseknek, mind családtagjaiknak el kell fogadniuk. Az egyik legfontosabb és legtöbb problémát okozó változás a mozgásképesség, a mobilitás hanyatlása, az elesés valószínűségének megnövekedése. A mozgás korlátozottsága súlyosan kihat az érzelmi állapotra és a mentális funkciókra is. A hanyatló mozgásképesség miatt az emberi kapcsolatok a ritkább találkozások miatt elszegényednek, fokozatos izolálódás alakul ki. Az izomműködés csökkenése az önellátás romlásának irányába hat, a személyi higiéné és az általános egészségi állapot is romlik. Az immobilitás, az ingerszegénység a szellemi funkciók hanyatlásához vezet.

A fiziológiai mutatók, a lelki és gondolkodásbeli hatások, illetve a mozgásképesség romlása olyan önmagát gerjesztő folyamatot indukál, amelynek következtében az idős ember halála kellő odafigyelés nélkül a vártnál hamarabb bekövetkezhet. Külön figyelmet érdemel az idős személyek elesés miatti veszélyeztetettsége. Az előrehaladott korú személyek számára egy esetleges elesés sokkal kisebb hatásokra bekövetkezhet, és komoly következményekkel járhat, mint fiatalabb korban. Az elesés okai lehetnek: fájdalomból vagy egyéb okból adódó mozgáskorlátozottság, a látás- és hallás romlása, szédülés vagy hirtelen, pillanatnyi eszméletvesztés, gyógyszerszedés, alkoholhatás, bármilyen kórállapot, a környezet nem megfelelő kialakítása. Az elesés veszélyére fokozottan figyelmeztető jel lehet a gyógyszerszedés (négy vagy több készítmény egyidejűleg), előzőleg történt elesés, heveny kórállapot, krónikus mozgásrendszeri betegség.

Nagyon fontos, hogy a család kellő odafigyeléssel viseltessen az idős családtagok iránt. A mozgáskészségben beálló bármiféle, főleg negatív változásra érzékenyen reagálni szükséges, az idős ember további életének átstrukturálásával. A ritkán bekövetkező, hirtelen megnövekedett fizikai aktivitás is veszélyes lehet, mivel a szervezet idős korban már lassabban reagál a nagyobb terhelést jelentő változásokra.

A sport viszont lassítja a sejtek öregedését A napi sétától tovább élnek az öregek. Sokan vallják, fuss, hogy lassabban öregedj! A magnéziumhiány gyorsítja az öregedést A hiperaktív gyerekek gyógyszere jó az elesős öregeknek

A legfontosabb a lakókörnyezet átalakítása. A veszélyt jelentő faktorokat minimálisra kell csökkenteni, például az ágyra leesés gátló szerelésével, a fürdőszoba átalakításával (kapaszkodók, csúszásgátlók, ülő alkalmatosságok beszerzése), a szőnyegek eltüntetésével, a küszöbök leszerelésével.

Az alacsony, nehezen észrevehető tárgyakat el kell távolítani, a lakótér zsúfoltságát meg kell szüntetni. Ha lehetséges, az idős ember mozgási útvonalát úgy kell kialakítani, hogy ne kelljen lépcsőn közlekednie. Magány: nagy veszély Az időskor nagy veszélye az elmagányosodás. Szervezzünk a család idős tagjainak is programot, lehetőségeinkhez mérten vonjuk be őket is a család életébe: a hasznosság érzése megelőzheti a pszichés problémák kialakulását, így az öngerjesztő folyamat újabb elemét iktathatjuk ki. Kisebb feladatokkal a szellemi leépülés veszélye is csökkenthető.

A fent leírtakat mindannyiunknak meg kell fontolnunk, mivel idősödő családtagjaink egészsége nagyban rajtunk is múlik, és azt se felejtsük el, hogy egyszer mi is leszünk öregek.

Forrás:WEBB beteg.

Major Edit

Megosztás