Életem első cipója

2020-04-16 | Budaörs
Eltűnt az élesztő a boltokból? Mi az, hogy mindenki kovászt készít és kenyeret süt? Én szerényen csak egy "ír kenyérrel" próbálkoztam először - sikerrel!

Mindent az alábbi recept szerint csináltam, kivéve, hogy egy kis őrölt köményt is kevertem a lisztbe. Nekem nagyon ízlett, több napig puha maradt és adott egy kis biztonságérzetet is: ha nagy a baj és van itthon liszt, joghurt, szódabikarbóna, lesz friss kenyér az asztalon!

Házi kenyér dagasztás, kelesztés nélkül

Öt perc a munka, harminc perc sütés, és már ott gőzölög az asztalon az írek mesés kenyere!

Ötperces munkával kezdődik és harminc percnyi láblógatás után ropogósra sült kenyérrel ér véget. Méghozzá az írek híres szódás kenyerével, aminek a héja kopogós-ropogós, és aranybarna. Ezt a kérget azonban nem kell tépnünk, könnyű harapni, a belseje pedig puha és lyukacsos…

A mennyiségeket kétféle módon fogom megadni, egyszer dekában, másodszor pedig a kefir poharával mérve azoknak, akiknek nincs kedvük mérlegezni.

Hozzávalók:
– 50 dkg finomliszt (5 enyhén púpozott pohár liszt)
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál cukor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– 2 pohár kefir vagy natúr joghurt (150 g-os)
– 2 dl víz (1 pohár víz)

Elkészítése:

A sütőt 200 fokra kapcsoljuk! A száraz hozzávalókat egy keverőtálba szórjuk, majd a közepébe beleöntjük a kefirt és a vizet. Kézzel olyan tessék-lássék módra összedolgozzuk, tényleg csak nagyjából, ahogyan a képen is látszik.

A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk, amit végül nagyjából kerekre igazgatunk és egyszerűen beleemeljük egy sütőpapírral kibélelt jénaiba. Most jön a kozmetikázás: vizes kézzel a tetejét elsimogatjuk, hogy picit simább legyen, majd késsel bevágjuk keresztalakban.

Már mehet is a sütőbe, ahonnan bő harminc perc múlva illatozó, aranyszínre sült formában emelhetjük ki és tehetjük az asztalra legnagyobb örömünkre.

Jó étvágyat! Szerző:Rupáner-Gallé Margó

SzK

Megosztás