Életveszélyes, fojtogatós kihívás az interneten

2023-07-20 | Budaörs
A „fulladási kihívásnak” vagy „ájulási kihívásnak” is nevezett „blackout challenge” arra ösztönzi a felhasználókat, hogy tartsák vissza a lélegzetüket, amíg oxigénhiány miatt el nem ájulnak.

Újsághír: Új kihívás terjed az applikáción, amelynek már magyar áldozata is van.

Rendkívül veszélyes, fojtogatós játék (choking game) terjed a rendkívül népszerű TikTok-on, amelynek lényege, hogy ájulás közeli állapotba jussanak a gyerekek, a játék során ugyanis egymást fojtogatják puszta kézzel. Ráadásul egyre gyakoribb az is, hogy nem egy társsal, hanem egyedül vesz valaki részt a kihívásban és kötelet, szíjat akaszt a nyakába.A kihívásnak a Blikk szerint már magyar áldozata is van, a 15 éves Ádám. Édesanyja elmondása szerint szülői felügyelet volt a telefonján, de Ádám azt valahogy kijátszotta. Megvárta, míg egyedül lesz otthon, és kipróbálta a kihívást.

A rendőrség tájékoztatója:

A „fulladási kihívásnak” vagy „ájulási kihívásnak” is nevezett „blackout challenge” arra ösztönzi a felhasználókat, hogy tartsák vissza a lélegzetüket, amíg oxigénhiány miatt el nem ájulnak.

Miről szól a choking game vagy magyarul fulladásos kihívás?

A kihívás lényege egyszerű: a fiatalok (jellemzően kamaszok) valamilyen módszerrel oxigénhiányos állapotot idéznek elő. Ezt történhet egyedül, párban vagy akár csoportosan is. Amennyire egyszerű a kivitelezése annyira veszélyes és akár halálos kimenetelű is lehet a vége.
Az oxigénhiányos állapot eléréséhez a módszerek tárháza nagyon változatos lehet, a fiatalok rendkívül találékonyak is. Előszeretettel használnak kötelet, zsineget, övet, elektromos kábelt a nyaki verőér leszorítására, nejlontasakot a légzőnyílások lefedésére, és különböző módon érik el, hogy a mellkas lenyomásával a tüdő oxigénellátását korlátozni tudják.

Miért próbálják ki a fiatalok?  Az elsődleges céljuk az oxigénhiány következtében fellépő euforikus állapot elérése. Az okok között szóba jöhet: egyféle csoportnyomás, bátorságpróba vagy beavatási rítus. Lehet azonban egyszerű kíváncsiság is, mert kalandosnak érzik a halál közeli élmény megtapasztalását, vagy egy különleges tudatállapotot. De az is elképzelhető, hogy a drága és a gyerekek számára nehezen hozzáférhető drogot helyettesítheti az „ingyenes” oxigénmegvonás.

Mire figyeljen, mit tehet a szülő?

– furcsa, szokatlan nyomok a nyakon – horzsolások, vörös vagy lila foltok, véraláfutás
– bevérzett szemek, tűszerű véraláfutások az arcon
– megmagyarázhatatlan nyaktakargatás, sál, kendő, garbó viselése kánikulában is
– árulkodó eszközök: pórázok, csomókba kötött ruhák, sálak, bogok, különösen, ha azok egy-egy bútorhoz vagy gerendához vannak erősítve
– fejfájás, zavartság, ingerültség, hárító, ellenséges magatartás
– böngészőben ijesztő keresések – fojtogatós játékkal kapcsolatos infók utáni kutatások nyomai

Vigyázzunk a gyermekekre, beszélgessünk velük őszintén az interneten hódító veszélyes kihívásokról és azok veszélyeiről!

Megosztás