Elkezdődött a távhővezetékek cseréje a lakótelepen

2020-07-24 | Közélet
Régóta tervezett rekonstrukció vette kezdetét a lakótelepen: megújulnak a negyven éves távhővezetékek, így akár újabb négy évtizedig is biztonságosan fogják szolgálni a lakosságot. A beruházás szeptember 25-ig tart, így a fűtési szezon kezdetére már az új csöveket használják - adja hírül a BTG.

Megkezdődött az úgynevezett primer távhővezetékek cseréje azokon a vezetékszakaszokon, amelyek a rendszer megépítése óta nem voltak cserélve, így koruk helyenként már a 40 évet is eléri. A beruházás legfőbb célja a hőveszteség csökkentése, a vízszivárgások megszüntetése és az üzembiztonság maximalizálása.

A rekonstrukcióra két, összesen 1000 méteres szakaszon kerül sor, a Patkó utcában és az Iskola téren. A kivitelezés befejezésének határideje szeptember 25.

Annak érdekében, hogy folyamatos legyen a melegvíz-ellátás, egy ideiglenes földfelszín feletti vezetéket építenek ki, amelyet az üzemi vezeték elkészülte után elbontanak.

A kivitelezők maximálisan alkalmazkodni fognak a fogyasztói igényekhez. Szolgáltatáskiesésre két alkalommal lehet számítani: az ideiglenes vezeték rákötésekor és az végső vezeték üzembe helyezésekor. Az előre látható leállásokról a közös képviselők három nappal korábban értesítést kapnak. A melegvíz-ellátási szünetek előre láthatóan 8-18 óra közé fognak esni, hogy a fogyasztók a reggeli és esti csúcsidőszakban ne maradjanak ellátatlanul.

Az érintett helyszínek: Szabadság út 133, Patkó utca 1-3-5-7-9, Patkó Óvoda, Szivárvány út 2-4-6-8, Puskás Tivadar utca 55, Gimnázium, Nádas dűlő sétány 1-3, 5-15-17-21, Napsugár sétány 1-7, 2-4, Szivárvány utca 1-3-5,10-12, 14-24, 26-30,11-21.

A felújítás során szükség lesz néhány parkoló és útszakasz lezárására, emiatt néhány házat és üzletet csak gyalog lehet majd megközelíteni. Erről szintén időben értesítést kapnak az érintettek. A zöld növényzetet és a fákat különös gonddal kezelik a beruházás során. Azon a néhány helyen, ahol egyszerűen elkerülhetetlen a fák kivágása, ott a visszapótlás még az ősz folyamán meg fog történni.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázatot a Penta Kft. nyerte, 140 millió Ft értékben. Alvállalkozóként a területet már jól ismerő Terra 21 Kft-t vonta be a munkákba. A kiviteli szerződést a felek június 30-án írták alá, a munkaterület átadása július 3-án történt meg.

A vezetékcsere a több éves távhő rekonstrukciós program egyik kiemelten fontos eleme. Türelmüket és megértésüket előre is köszöni társaságunk, a megbízó önkormányzat és a kivitelezők!

BTG

(SzK)

Megosztás