Eltűnnek vajon nálunk egyszer az illegális hulladéklerakók?

2020-09-06 | Budaörs
Több mint 25 éve egy németországi utamon láttam először, hogy ők már szelektív gyűjtenek, hogy az erdei utak mentén nincsenek szemétkupacok. Csodáltam és egy kicsit irigyeltem is a környezetük tisztaságát. Arra gondoltam, hogy ezt mi is meg tudnánk csinálni!

Kint élő unokaöcsémet kérdeztem, hogyan tanulták meg mindezt a németek. – A médián keresztül és a tanintézetekben. –válaszolta – És ,ha valakit rajtakaptak,hogy közterületre hordja a szemetét, azt nagyon keményen megbüntették. Ma már (25 éve!) szégyenletes cselekedet Németországban a szemetelés, legyen az elkövető idős vagy fiatal.

 Az illegális hulladéklerakás a legtöbb országban komoly problémákat okoz, sajnos nincs ez másképp hazánkban sem. De miért köt ki az árokparton a hulladék?

A kérdést körüljáró cikkében a Humusz Szövetség leszögezi: az okokat több irányból meg lehet közelíteni, hiszen nem csupán a magánszemélyek helyeznek el különböző helyekre illegálisan hulladékot, hanem a vállalatok is, ugyanakkor a döntéshozók felelőssége sem megkerülhető.

A hazai vállalatok esetében sem ritka, hogy illegális szemétlerakásban látják a megoldást arra, hogy minél olcsóbban megszabaduljanak a keletkezett hulladéktól.

Emellett rengeteg szemét érkezik hozzánk folyóinkon, így például a Tiszán keresztül. Az így hazánkba kerülő hulladék együttes tömege a vízügyi jelentések alapján nagyjából 10 ezer tonna.

A lakosság miért szemetel?

Sokan nem tájékozódnak megfelelően arról, hogy egy-egy háztartási hulladékot, elektromos készüléket hova van lehetőség kidobni. Ilyenkor pedig még a lomtalanítás idejét sem várják ki, hanem sokszor a legközelebbi eldugottabb, szemétlerakáshoz alkalmasnak tűnő területre dobálják ezeket.

Természetesen a legfőbb megoldás az lenne, ha alapvetően sokkal kevesebb hulladék keletkezne, és ennek köszönhetően kevesebb illegálisan lerakott szemétkupac is jönne létre.

Apróságnak tűnhet, de jó lenne az alu-és műanyag flakonokat laposra taposni. Nagy tételben ez sokat számít. Ne felejtkezzünk meg a tudatos vásárlásról sem. Ne vegyünk meg olyan terméket, amit hamarosan kidobunk.

Ráadásul nem csupán a lakosság, hanem a vállalatok döntéshozói is jócskán hozzájárulnak a szemét környezetbe jutásához, így a megoldást is úgy szükséges alakítani, hogy mindenkit a szemetelés beszüntetésére sarkalljon.

Addig, míg a vállalatok és a lakosság nem tér jobb útra, és nem változtat a hozzáállásán, egyéb megoldásokra kell törekedni. Az illegális hulladéklerakók felszámolását segítheti a nemrég elérhetővé vált Hulladékradar nevű applikáció is, amely segítségével bejelenthetjük, ha illegális hulladéklerakóra bukkanunk. A jelzés után az illetékesek a lehető leghamarabb igyekeznek orvosolni a problémát, és elszállítani a szemetet. Persze, az applikáció használata is csupán kis lépés a megoldásban, azonban hosszú távon nagy hatékonysággal bírhat. Emellett persze elengedhetetlen a megfelelő jogszabályalkotás.

Forrás: Élő bolygónk

s.k.

Megosztás