Eltűnt gyerekek világnapja - május 25

2022-05-22 | Budaörs
Az eltűnt gyermekek világnapja Ronald Reagan amerikai elnök által 1983-ban kezdeményezett nemzetközi emléknap, melyet az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve tartanak ezen a napon.

Etan Patz (1972. október 9, eltűnt: 1979. május 25-én, halottá nyilvánítva 2001-ben) hatéves volt, amikor New Yorkban nyoma veszett. Eltűnésének hatására új jogszabályokat vezettek be az Amerikai Egyesült Államokban. Etan volt az első, akinek a fényképe megjelent a boltokban a tejes-dobozok oldalán, ami azóta gyakorlattá vált.

2011-től az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű kampány keretében Magyarországon új kezdeményezést indítottak, az Egyesült Államokból átvett akció keretében tejes-dobozokon, ásványvizeken és 2013-tól kenyércsomagoláson jelennek meg eltűnt magyar fiatalok fényképei. 2011-től több mint 40 gyermek fényképét közölték, közülük 12 gyermeket meg is találtak.
Jótékonysági koncertekkel, szórakoztató és edukációs programokkal, és jelképesen utat mutatnak a csellengőknek.Szakértőkkel beszélgetnek arról, hogyan előzhető meg a baj. Prevenciós programokkal és ingyenes kiadványaikkal országszerte járják az iskolákat. Megszólítják a felnőtteket és a gyerekeket is. A cél bevonni a fiatalkorúakat, választ adni a kérdéseikre.

Vannak akik otthonról, mások gyerekotthonból szöknek meg. Akiknek nincs hova menniük könnyen, az utcán vagy egy bandában találják magukat.Van olyan társadalmi réteg, akik utaznak ezekre a gyerekekre. Nincs hova menniük, ki vannak téve annak, hogy kiállítják őket az utcára, vagy bekerülnek egy bandába.

„Magyarországon átlagosan harminc percenként jelentik be egy gyermek eltűnését” – ezzel a drámai mondattal kampányol az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány, amely az elmúlt években koncertekkel, világító lufik eregetésével és az eltűntek képének tejes dobozokra nyomott másával igyekezett felhívni a figyelmet a problémára. Bár az alapítvány által emlegetett „szörnyű statisztika” első pillantásra azt a benyomást kelti, mintha komoly gyermekrablási veszély fenyegetné a magyar családokat, a valóság ezzel szemben az, hogy a bejelentett esetek mértékét a különböző gyermeknevelési intézményekből sorozatosan elszökött gyerekek esete emeli így meg.

Ráadásul a notórius szökőknek minden próbálkozását ugyanebbe a kontóba számolják bele,- nyilatkozott az Országos Rendőr-Főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának ügyeletvezetője, Kész-Varga Mónika rendőr őrnagy.
Szavaiból kiderült, hogy míg a bejelentések nagy része a fenti esetekből tevődik össze, a családokból való eltűnés mögött sem bizonyítható minden esetben családon belüli erőszak vagy rossz körülmény, gyakran egy gyenge bizonyítvány is elég, hogy elcsellengjen otthonról egy fiatalkorú.

– Nem lehet kimondani, hogy ha rendezett a család, akkor nem tűnik el belőle a gyerek, hiszen a barátai, iskolatársai részéről érhetik rossz ingerek, amik esetleg efelé hajtják – fogalmaz Kész-Varga Mónika. – Minden esetet külön kell vizsgálni. Tény, hogy az eltűnt gyerekek legtöbbje néhány napon belül elő szokott kerülni – mondja az őrnagy.

Fontos, hogy mielőbb bejelentsük!

Még mindig tartja magát az az általános tévhit, mely szerint egy gyermeket csak hetvenkét óra elteltével kezd keresni a rendőrség. A valóság ezzel szemben az, hogy a hatóságok szorgalmazzák az ilyen esetek mielőbbi bejelentését, hiszen minél előbb tudomást szereznek egy családból elkóborolt gyerekről, annál nagyobb az esély arra, hogy sikerül előkeríteni.

– A közösségi oldalak is segítségünkre tudnak lenni az esetek megoldásában, ám az ott keringő információkat fenntartásokkal kell kezelni – figyelmeztet Kész-Varga Mónika. – Hitelesnek az az információ számít, amit a rendőrség is megerősített vagy ami a police.hu oldalon is megtalálható – szögezi le a rendőr őrnagy.

Forrás: Internet
s.k.

Megosztás