Én kis kertet kerteltem….

2022-08-17 | Budaörs
Lakóhelyváltozás folytán egy zsebkendőnyi kertecskéhez jutottam 2015-ben. A tízemeletesek szomszédságában, a garázsok által körbevett területet már művelték előttem is, de aztán évek teltek el és nem nyúlt hozzá senki.

Jó lehetőséget láttam a darabka földben. Saját paradicsomom lesz! Gyógy- és fűszernövényeket frissen tudok szedni! Unokáimnak lesz bio-málna! És újra beindíthatom az óvoda-projektet, ami az Ostor utcai házamban már sikeresen működtettem!

Először is felmértem a terepet, megterveztem, hová mit teszek. Azután, magamat nem kímélve, munkához láttam. Voltak ujj vastagságú husángok, azokat gyökerestől kiástam. A vesszőkből komposztálót fűztem, a kugli fákból ágyásszegélyt csináltam.

A kezdet.

Termeltem többféle gyógy-és fűszernövényt, metélő hagymát, paradicsomot, tépősalátát, sárgarépát, fehérrépát, borsót, sóskát , cukkinit, zellert, csicsókát Azon kívül két tő kukoricát az unokáimnak és napraforgót az ég madarainak. Kitapasztaltam, mi az, ami szereti az ottani földet.

 

Gyerekek a Csicsergő óvodából.

Voltak jó és rosszabb évek. A kudarc pillanatnyilag elkeserített, de aztán a régi budaörsiek jutottak az eszembe. Bizony, előfordult, hogy az egész évi munka termését elverte a jég, vagy jelentős kárt tett az ültetvényekben valamilyen betegség. A gazda mégsem dobta el a kapáját, a metszőollóját, hanem tavasszal újból kiment a szőlőbe és megkezdte a szükséges tavaszi munkálatokat, bízva a Teremtő jó szándékában.

Sajnos, az idei év aszálya lassan mindent tönkretesz. Persze, a két esővizes hordóm már kiürült., ugyanúgy a flakonokban tárolt víz is.

Június óta a kis záporok csak a port verték el – ahogy régen mondták a semmitérő csapadékra.

Siralmas látványt nyújt a szeretett kertecském. ….

Már kiszáradt a fokhagyma, a cékla, a brokkoli, a cukkini. Még él, de semmit nem fejlődik a padlizsán. Kihúzzam?

Még a füvet sem kellett nyírnom, mert elszáradt.

Aggodalomra ad okot, hogy egyáltalán mi marad meg jövőre az évelők közül?! Az eper tavasszal még szépen termett, de mostanra száraz az egész. Ennyi száraz hajtás még nem volt a málnabokrok között. A lestyán teljesen eltűnt…pedig öntöztem. Lógatja leveleit a kedves Mariska barackfám, két szem termését érés előtt elhullatta. Talán a csiri-csuri szőlőn beérnek a fürtök.

A 2022-es esztendőt, azt hiszem ,még az unokáim is fogják emlegetni….

s.k.

Megosztás