Eprésző kislány a Latinovitsban

2022-12-19 | Budaörs
Varsányi Anna kortárs író drámája, az Eprésző kislány Alföldi Róbert rendezésében 2022-december 17-én bemutatásra került Budaörsön a Latinovits színházban. Alföldi mint mindig, most sem okozott csalódást. Rendezéseiben mindig felszínre törnek jelenünk gondjai, ami  most sem volt mentes a politikai beszólásoktól vázolva a rendező hovatartozását a politikai palettán.

A színdarab műsorra tűzését nagy várakozások előzték meg már csak a rendező Alföldi Róbert személye miatt is. Varsányi Anna drámájáról így nyilatkozott a rendező: „Nagyon furcsa, csavart szemszögből nézi a világot”-mely világ ábrázolása Alföldi rendezésében életre kelt a Latinovits színpadán. Oly annyira hogy mi, akik idáig azt hittük, hogy ismerjük a körülöttünk lévő világot rájöhettünk arra,hogy koránt sem. Kikerekedett szemmel nézhettük két felvonáson át mit művel egy eldugott falu „krémje” egy színpadi próba kapcsán és mit művel velük az alkohol, amely megoldja nyelvüket és indulataikat. De kikből is áll a falu krémje? Elsősorban a polgármesterből, aki dacolva politikai szélirányokkal, még mindig a helyén van, de most nem, mint tanácselnök, hanem mint polgármester.A polgármester jelenleg a műkedvelő előadások sztárja és keresztapja a fél falunak, másoknak esküvői tanúja valamint a vadászhétvégék szervezője is. Hatalmával visszaélve mint a falu első emberének elmélete szerint joga van bármihez,míg másoknak nem. De eltusolt bűnei most mind felszínre kerülnek.

Ezen a napon  éppen az Eprésző kislány című színdarab próbájára gyűltek össze. A fellépők között találjuk a helyi iskola magyartanárnőjét, a közért pénztárosnőjét, a darab technikusa pedig a jóképű erdész,valamint  a magyar tanárnő –aki az eprésző kislányt alakítja- anyósa, aki pálinkával, harapnivalóval és jó tanácsokkal látja el az alkalmi társulat tagjait.

A  pálinkás poharak emelgetése egyre sűrűbbé válik,az alkohol szint emelkedik és mint az már ilyenkor lenni szokott az indulatok elszabadulnak. A trágárságokkal fűszerezett mocskolódó egymásra kiabálások során lehull a lepel szinte mindenkiről,kikiabálva a másik bűneit legyen szó a polgármesterről,vagy a magyar tanárnőről,vagy annak élete párjáról vagy az anyósról. Senki sem szent a maga portáján mindenkinek van takargatni valója, amely bűnök az alkohol hatására most napvilágra kerülnek.

A színpadon egyre fokozódik a feszültség, még több és több pálinkás üveg kerül a főszerepbe. Van már harapnivaló is, fasírozott és kenyér és miközben hozzálátnának a falatozáshoz,  de hirtelen nyílik a színházterem  oldalajtaja és a nézőtérre betódul egy seregnyi gyerek és egy két felnőtt. A néző közönség, közöttük én is megdöbbentem. A sok diák láttán hirtelen azt hittem, hogy a pedagógus tüntetés résztvevői birtokba akarják venni a Latinovits színpadát is, de ekkor megszólalt az egyikőjük: Ukrán menekültek vagyunk. Kitört a háború! Mindenki rémülten áll a színpadon.Mély megdöbbenés tükröződik a szereplők arcáról.A jelenet rendkívül élethű és hihetőnek tűnt!

A színpadon és a Latinovits nézőéterén döbbent csend. Erre egyetlen néző sem számított.

Majd a felocsúdás percei következnek.Odafentről a színpadról osztogatni kezdik a kenyereket, a fasírozottakat a feléjük nyúló kezekbe. Megkezdődik a szervezés, kit hova szállásolnak be stb. Hogy ezzel a jelenettel Alföldi mit akart demonstrálni? Többféle variáció is elképzelhető. Az egyik a segíteni akarás mindenek felett. Vagy az abszolút kijózanodás? Egy kis költői túlzást meglehet engedni egy Alföldinek. Nem igaz? Igen. Rendezése szerint miért is  ne jelenhettek meg itt az ukránok Budaörsön a Latinovitsban ezen az estén? Közöttük Budaörs polgármesterével, -talán a hitelesség kedvéért?-ami biztosan nem volt véletlen.

Az Eprésző Kislány színdarab tehát a jók,a segíteni akarók  cselekedetével zárult, és ezzel el is lehet felejteni az apróbb bűnöket. Vagy mégsem? Mert a sehol sincs határ menti falu polgármesterének  fegyveréből, az utolsó percben lövés dördül a színpadon. Vajon ki az áldozat?

Az „ukrán  menekültek” kivonultak a nézőtérről, mi pedig jól összecsaptuk a tenyereinket elismerés gyanánt. Mert ami a szereplő gárdát illeti, megint remekeltek,a többi pedig ízlés dolga.

Major Edit

Fotó: Borovi Dániel Latinovits Szinház

Megosztás