…és amikor a Szentatya már a templomban volt

2023-05-05 | Budaörs
…együtt imádkozott az Istenszülő oltalma templomban a görögkatolikus közösség tagjaival a budapesti Rózsák terén, apostoli látogatásának második napján.

Amikor a pápa megérkezett az Istenszülő oltalma templomba a görögkatolikus közösséghez, hatalmas erővel csendült fel az ének. A mintegy százötven hívő mellett egy hatvanfős kórus is várta, amelyet Bubnó Tamás Liszt-díjas karnagy vezényelt. A Szentatya bejutásához előzőleg egy rámpát alakítottak ki, az ajtóban Jaczkó Sándor parókus és Kocsis Fülöp érsek-metropolita fogadta, majd bekísérték a templomba. Ferenc pápa különleges légkörbe érkezett, egy bizánci szertartást, akathisztosz himnuszt végeztek a templomban a tiszteletére.

A görögkatolikusok tömegei már jó ideje türelmesen várakoztak a Dohány utca és a Rottenbiller utca sarkán arra, hogy bejussanak a beléptető kapukon a Rózsák terére. A helyszínen görögkatolikus papok, családtagjaik és hívek is voltak a tömegben, akik nemcsak Budapestről, hanem vidéki egyházmegyékből érkeztek.

Sokat szenvedtünk a kettős hovatartozástól
Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolita köszöntőjében arról beszélt, hogy Szent II. János Pál pápától tanultuk azt a fontos igazságot, hogy Krisztus egyháza két tüdővel lélegzik: „Kelet és Nyugat lelke együttesen élteti a Titokzatos Testet.” Sokat kellett szenvednünk a kettős hovatartozásunktól. Ez a költői és teológiai kép itt, ezen a téren, különösen is remekül érvényesült.  Itt egymás mellett áll két templom, és egymás mellett él két közösség, a római és a görögkatolikus. A plébánia és parókia szinte összeér, közösségi életünk összeforr. Ezt a templomot a római katolikus testvérektől kaptuk, jó százhúsz évvel ezelőtt,”− tette hozzá. – , és nekünk, ezért is fontos a katolikus egyházhoz tartozásuk. Születésünktől, az első unióktól fogva sokat kellett szenvednünk ezért a kettős hovatartozásért. Vértanúink nemcsak keresztény hitükért, hanem kifejezetten a katolikus egyházhoz tartozásukért haltak meg, hiszen ha vállalják a kommunista erőszak diktátumát, visszatérnek az ortodox hitre, megmenthették volna az életüket, de inkább meghaltak, semhogy a katolikus egyházat megtagadják”− fogalmazott az érsek-metropolita.

Éltetjük a Titokzatos Testet
Hozzátette: „Ezért ezzel nem különállni akarunk, és senki nem vonhatja kétségbe, hogy miközben igyekszünk hűséggel ragaszkodni keleti gyökereinkhez, hidat kívánunk képezni a két testvéregyház között. Mi valamilyen módon. mindkettőhöz odatartozunk”. Hangsúlyozta, hogy ”a pápa látogatásával óriási megerősítést kaptak abban, hogy a katolikus egyháznak ők is egyenértékű tagjai. Kiemelte, ígéretet tesznek arra, hogy miközben Krisztust keresik és hirdetik, egyházi létükben ők is az egység hordozói és építői lesznek. Ezt mindenekelőtt buzgó imádsággal szeretnék munkálni, ezt tartják legfőbb kötelességüknek és lehetőségüknek, mi ezzel tudjuk éltetni a Titokzatos Testet”.

A görögkatolikus közösség ajándékot is adott Ferenc pápának: a keleti egyház rózsafüzérét, egy száz szemes csotkit (imaláncot), amelyet görögkatolikus fiatalok kötöttek erre az alkalomra. Az ajándékot gyermekek adták át és Ferenc pápa azonnal feltekerte a jobb csuklójára. Kocsis Fülöp atya kiemelte: „Az ajándék mindnyájuk üzenetét fejezi ki, „hogy gyermeki hittel fogjuk szeretni Krisztus Urunkat, az ő egyházát és földi helytartóját, (…) Ferenc pápánkat”. A pápa az ő rózsafüzérével ajándékozta meg a gyermekeket.

R. V.
Forrás: MTI

Megosztás