Ez lesz az utolsó óraátállítás?

2021-03-18 | Budaörs
Az Európai Bizottság két évvel ezelőtti javaslata alapján 2021 lehet az utolsó óraátállítás éve az uniós országokban. Vajon tavasszal vagy ősszel jön el ez az alkalom? És a nyári vagy a téli időszámítás lesz a győztes?

2021. március 28-án vasárnap hajnali 2 órakor kell egy órával előbbre állítani az órákat hajnali 3 órára

A téli időszámítás kezdete: 2021. október 31. vasárnap hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órát 2 órára.

Ez lesz az utolsó óraátállítás?

  • Az Európai Parlament döntése szerint 2021 lehet az utolsó év, amikor váltunk a nyári és a téli időszámítás között
  • A tagállamok dönthetik el, melyik időzónába kívánnak tartozni

Az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött.

Az uniós tagállamok, amelyek a nyári időszámítás szerint szeretnék mérni az időt, legutoljára 2021. március utolsó vasárnapján válthatnak nyári időszámításra, áll a parlamenti állásfoglalásban. A téli időszámítást választó országok utolsó váltása a téli időszámításra 2021. október utolsó vasárnapján történhet meg.

A Parlament tehát támogatta az óraátállítás megszüntetésére vonatkozó bizottsági javaslatot, a kezdő dátumot 2021-ben határozta meg.

Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás.

Az Unió először 1980-ban hozta összhangba a nyári időszámítást annak érdekében, hogy az egységes piacon az addigi gyakorlattal ellentétben egyszerre történjen az óraátállítás. A jelenleg érvényben lévő irányelv szerint az uniós tagállamoknak március utolsó vasárnapján kell váltani nyári időszámításra, és október utolsó vasárnapján a télire.

Mérhető gazdasági hasznot nem hoz, az emberi szervezetet nagyon megterheli  – ezzel az indokkal döntött az Unió az évente kétszer esedékes óraátállítás eltörléséről.

Egyes felmérések szerint ezzel az emberek 80 százaléka egyetért. Ki könnyebben, ki nehezebben viseli az óraátállítás hatását, de az biztos, hogy valamennyire mindenkit megvisel az egy órás eltolódás. Olyanok is vannak, akiknek hetekig tart kiheverni a hatását.

Álmatlanság alvászavarok, fáradtság, fejfájás kíséri az elvesztett vagy visszanyert egy órát. Az anyukák internetes csoportjaiban is állandó téma, hogy a kisbabák és a gyerekek megzavart alvási ritmusát hogyan kellene helyre tenni az óraátállítást követő időszakban.

Az Unió tagállami hatáskörbe utalta azt a kérdést, hogy az illető ország a tavaszi vagy a téli időszámítást választja. Azokban az országokban, amelyek a nyári időszámítás mellett döntenek, március utolsó vasárnapján, vagyis 2021. március 28-án tekerik egy órával előre az órákat, hajnali 2 óráról 3 órára. A téli időszámítás mellett döntő országokban elvileg 2021. október 31-én lesz az utolsó óraátállítás, ekkor hajnali 3 óráról 2 órára állítják vissza az órát az itt élők.

Magyarország egyelőre kivár az azt érintő döntéssel, hogy melyik időszámítás legyen a végleges. Jelenleg az Európai Bizottságot is több felől kérték egyeztetésre annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az a tény, hogy egyes országok a nyári, mások a téli időszámítás mellett döntenek, és országról országra más időszámítás lesz érvényben.

Vagyis az, hogy Magyarországon melyik lesz pontosan az utolsó óraátállítás, még nem dőlt el véglegesen. Ráadásul az Európai Bizottság is javasolhat további egy éves halasztást az irányelv alkalmazásában, az egységes piac működését biztosítandó. Így az is megtörténhet, hogy csak 2022-ben tekerjük utoljára előre vagy hátra az órát.

Egyes kutatások szerint a téli időszámítás véglegesítése lenne az előnyösebb, hiszen ez az a „természetes” idő, amelyben az emberi szervezet a modern kor beköszöntéig a nappal és az éjszaka váltakozásához alkalmazkodott. Magyarország földrajzi elhelyezkedése szerint ráadásul a legmagasabb napállás a téli időszámítás szerint van közelebb a délhez. De akár a téli, akár a nyári időszámítás mellett is döntünk, az mindenki szerint egyértelmű, hogy jobb lesz, ha a napunk, az alvásunk és ébrenlétünk már beállt rendszerét nem bolygatjuk meg évente kétszer az óraátállítással.

Forrásokból: Major Edit

 

 

Megosztás