Faültetés a kertben: csak átgondoltan érdemes!

2023-11-06 | Budaörs
Itt van az ősz, eljött a faültetés ideje. De mit, hová és hogyan érdemes ültetni? Díszfa legyen vagy gyümölcsfa? Milyen fajtát válasszunk? Nézzünk néhány szempontot, ültessünk ökologikusan! Egzotikus díszfa helyett őshonosat, gyümölcsfát!

Sok érv szól amellett, hogy távoli tájak egzotikus dísznövényei helyett őshonos fajt, vagy régóta honos gyümölcsfát ültessünk.Először is tisztázzuk, hogy mi a célunk a faültetéssel!

Gyönyörködni szeretnénk a fában, cserjében?
Tennénk valami jót, segítenénk az élővilágot? (Madarakat, rovarokat vonzanánk a kertbe?)
Faanyagra vagy árnyékra van szükségünk?
Gyümölcsöt termesztenénk?

Válasszuk az őshonos fajtákat!

A bálványfa gyorsan nő, és strapabíró, de egy agresszív invazív faj. Nem ajánlott!

Fontos, hogy figyelembe vegyük a helyi adottságokat, és a kívánt cél eléréséhez szükséges egyéb feltételeket. Például azt, hogy mennyire igényel gondozást az adott növény, mennyire ellenállóképes a gyakoribb betegségekkel, károsítókkal szemben. Ha a döntésnél az utóbbit is számításba vesszük, sokat tehetünk a környezetünk és a magunk egészségéért, hiszen akár teljesen elkerülhetjük a vegyszerhasználatot.

Elengedhetetlen figyelembe venni az éghajlatváltozást. Vannak, akik szerint a klímaváltozás árnyékában nincs értelme a mérlegelésnek: őshonosak helyett idegenhonos fajokat kell választanunk. A helyzet valójában ennél sokkal árnyaltabb. A Kárpát-medencében ma megtalálható fajok egy része melegebb földtörténeti korokból maradt itt, tehát pusztán a melegedés ténye nem indokolja a behurcolást (főleg nem távoli kontinensekről), a sokféleség előtérbe helyezését viszont annál inkább.
Egy átlagos hazai kertben nem várható, hogy a jövőben jól fogja magát érezni egy hidegkedvelő, hidegigényes faj. A szárazságtűrés is fontos szempont lehet az aszályok miatt. Bár a telek egyre melegebbek, a szélsőségek erősödnek. Az utóbbi években rendszeresen voltak késői fagyok, így a fagyérzékenység is lényeges kérdés.

A Tündérkert-mozgalom a régi őshonos gyümölcsfajták megőrzésével foglalkozik, s mára Kárpát-medence-szerte elterjedt.
Gondolkodj (nagyon) lokálisan!

Hol vannak fagyzugos helyek? Milyen a talaj? Hol lenne előnyös, és hol hátrányos a fa leendő árnyéka? Mekkora hely áll rendelkezésre most, illetve a jövőben?
A sokféleség a földi élet, az ökológiai rendszerek egyik alapvető jellemzője. Érdemes a kertünk kialakításában és az étrendünkben is építeni rá! Pusztán fáknál maradva is számos lehetőségünk van arra, hogy a változatosságra alapozzunk. Választhatunk különböző funkciókat betöltő fákat; hasonló funkciójú, de különböző fajokat; vagy akár egy fajon belül különböző fajtákat. Az utóbbi megoldás például lehetőséget kínál arra, hogy egy gyümölcsből különböző időpontokban érő és különféle célokra felhasználható termést hozó fáink legyenek.

A tájfajtáké a jövő!

A tájfajták „jobban ellenállnak a kártevőknek, a klímaváltozás hatásainak, és kevesebb gondozást igényelnek”. Ízben és formában is változatosak, változatosságukkal a táplálkozásunkat is egészségesebbé teszik. A Kárpát-medencében korábban szinte megszámlálhatatlan tájfajta volt jelen, mára azonban ezek jelentősen visszaszorultak. A tájjellegű fajták, helyi változatok szintén gyakoriak voltak.

A nagyüzemi, globalizált élelmiszer-termelésben a fő fajtaválasztási szempontok között olyanokat találunk, mint hogy minél jövedelmezőbb legyen, minél nagyobb legyen a hozam, jól lehessen nagy tételben termelni és szedni az adott növényt. Az olyan szempontok, mint az íz, a beltartalmi érték, a sokféle feldolgozhatóság vagy a kevés input ellenére is megfelelő termés háttérbe szorulnak. Ha jót akarunk tenni az élővilágnak és az étrendünknek, tartsuk szem előtt ez utóbbiakat!

Cserépben nevelt csemete:

Előnye, hogy egész évben, bármelyik fagymentes napon elültethető (akár nyáron is),
könnyebben szállítható a kisebb gyökérlabda miatt.Kezdők számára a legbiztosabb megoldás, mert a gyökere nehezebben sérül az ültetés során.Hátránya, hogy ez a legdrágább.

Szabadgyökerű csemete:

A gyökerek szabadon vannak, nincs körülöttük föld.Ez a legolcsóbb választás. Érdemes utánanézni az ültetés pontos menetének, mivel a gyökér könnyen megsérülhet. Kiszállítás után ajánlott egyből elültetni.Ebben az esetben ültetés után különösen ajánlott a mulcsozás.

Minden kertész számára fontos a faültetés időszaka és az őszi munkálatok. Bízunk benne, hogy csemetéid egészségesen és erősen indulnak neki a következő évnek, és tavasszal gyönyörű rügyekkel örvendeztetnek meg!

Forrás: Greendex
s.k.

Megosztás