Ferenc pápa áprilisban Budapestre látogat

2023-02-27 | Budaörs
A Vatikán hivatalosan is bejelentette, hogy Ferenc pápa április 28. és 30. között Magyarországra látogat. A magyarkurir.hu rövid telefonos interjúja Veres András győri megyéspüspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökével.

Immár másodszor is felkeresi hazánkat Ferenc pápa, akit tíz éve március közepén választottak meg Szent Péter utódául. Hogyan fogadta a hírt püspök atya?

– Természetesen az előkészítés miatt már egy ideje erről volt tudomásom, s nagy örömmel fogadtuk, hogy a Szentatya rövid időn belül újra ellátogat Magyarországra, ahogy ezt búcsúzásakor ígérte. Azt gondolom, ezt a látogatást minden magyarnak rendkívüli megtiszteltetésként kell megélnie, hiszen nem sok olyan hely van, ahová pápasága alatt kétszer is ellátogatott a Szentatya. Mindenképpen nagy elismerésnek kell tekinteni, hogy most már lelkipásztori útként és az állam meglátogatásaként jön hozzánk.

Hogyan lehet erre a különleges lelkipásztori látogatásra készülni?

– Óriási eltérés van a 2021-es látogatáshoz képest, hiszen magára a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra éveken át volt módunk előkészülni, most mindössze két hónap áll rendelkezésre. Nyilván méreteiben is kicsit más ez a találkozás, és amint a Szentatya hangsúlyozza, ez lelkipásztori jellegű út. Az egész magyar néppel, azon belül a Katolikus Egyházzal szeretne találkozni, ezért nagyon sokféle program lesz. S bár egy helyen, Budapesten fordul csak meg a pápa, mivel kora miatt nem tud vidékre menni, mindenféleképpen találkozni fog az élet legkülönbözőbb területéről érkezőkkel. A püspöki konferencia feladata megszervezni magát az apostoli látogatást, amire már elkezdtünk felkészülni, amikor biztossá kezdett válni a Szentatya érkezése. Még nagyobb ütemben zajlik azoknak a csapatoknak az összeállítása, akik ilyen rövid idő alatt is képesek fölkészülni az egyes programpontokra. Az egész látogatásnak a csúcspontja az Országház előtti szentmise lesz április 30-án délelőtt. Szeretnénk, ha mindenki, aki csak tud, oda eljönne, hiszen a közös imádság nemzetünkért, az Egyházért nagyon fontos mindnyájunk számára e látogatással kapcsolatban is.

Miként tudunk mi, hívők a pápalátogatásra méltó módon készülni?

– Összeállítottunk egy kis imádságot, amelyet rövid időn belül el fogunk juttatni minden templomba, minden katolikus, keresztény emberhez – ennek révén tudunk egy olyan lelki közösséget, egységet teremteni, ami mindnyájunkat segíthet abban, hogy magunk is, szeretteink is és az egész ország is föl tudjon készülni erre a történelmi látogatásra, hogy részesüljünk abban a kegyelmi kiáradásban, ami a szentmise és a találkozás által remélhető számunkra.

(SzK)

Megosztás