Gyermekek a neten

2021-04-22 | Budaörs
Az internethasználók tisztában vannak annak előnyeivel, értékeivel. De mind sok más technikai „vívmány”, veszélyeket is rejt magában. Ezekre kockázatokra hívja fel a szülők figyelmét az Országos Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

Az internetet egyre fiatalabb korban kezdik használni a gyermekek és ennek során számos veszély leselkedik rájuk. Az információszerzés, a tanulás és a kikapcsolódás mellett káros tartalmakkal is találkozhatnak, illetve túl sok időt tölthetnek online, legtöbbször bármiféle ellenőrzés nélkül. Szerencsére léteznek olyan technikai megoldások, amelyek segítségével ezek a veszélyek csökkenthetők.

A BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET MEGTEREMTÉSE

Az internetet egyre fiatalabb korban kezdik használni a gyermekek és ennek során számos veszély leselkedik rájuk. Ennek oka, hogy ők természetes közegként kezelik a virtuális teret, a veszélyfelismerési és védekezési képességük azonban alacsonyabb, mint a felnőtteké. Az információszerzés, a tanulás és a kikapcsolódás mellett káros tartalmakkal is találkozhatnak, illetve túl sok időt tölthetnek online, legtöbbször bármiféle ellenőrzés nélkül. Szerencsére léteznek olyan technikai megoldások, amelyek segítségével ezek a veszélyek csökkenthetők. A technikai megoldások sem helyettesítik, azonban a tudatos internethasználatra történő nevelést, a veszélyek és a biztonságos internetezés szabályainak megismertetését.

CSALÁDBIZTONSÁGI FUNKCIÓ

A Windows operációs rendszer rendelkezik Családbiztonsági funkcióval. Ennek segítségével a gyermekek részére létrehozott felhasználói fiók tevékenysége felügyelhető, monitorozható, hogy melyik nap mennyi ideig használta a számítógépet, milyen programokat és mennyi ideig használt, milyen weboldalakat látogatott meg.

Korlátozható, hogy milyen oldalakat érhet el és milyen oldalakat nem. Hétköznap és hétvégén naponta hány órát használhatja a számítógépet. Melyik nap melyik időszakában használhatja a számítógépet, milyen játékokkal játszhat.

A programok telepítése és a beállítások megváltoztatása a nem rendszergazdai fiókból nem lehetséges.

A beállítással kapcsolatban részletesebb információkat az alábbi linken talál: https://account.microsoft.com/family/about

 

FAMILY LINK APPLIKÁCIÓ

A Google Family Link szolgáltatás segítségével a szülők felügyelethetik a gyerekeik Android operációs rendszerű készülékeinek használatát. Az alkalmazás segítéségével: meghatározható a telefon helyzete,• megtekinthető melyik applikációt mennyi ideig használták,• korlátozható a programok telepítése és a telepített programok használata,• beállítható a napi maximális képernyőidő és a telefonmentes időszak,• távolról zárolható az eszköz.

A beállításoknak megfelelően tartalomszűrőként is működik.

A Family Link használatához mind a szülőnek, mind a gyereknek rendelkeznie kell saját Google fiókkal.

Az alkalmazással kapcsolatban további részleteket az alább linken talál: https://families.google.com/intl/hu_ALL/familylink/#

 

ROUETER BEÁLLÍTÁSOK

Az asztali számítógépek mellett a mobileszközök (tabletek és okostelefonok) is hozzáférést biztosítanak az internethez.

Az internetelérés korlátozására a teljes otthoni hálózatra vonatkozóan van lehetőség.

A routert beállítva:• blokkolhatók bizonyos url címek vagy bizonyos szöveget tartalmazó url címek elérése• blokkolható bizonyos kulcsszavakat tartalmazó honlapok elérése• beállítható, hogy a csatlakozott eszközök mikor érhetik el az internetet.

A router beállításaival kapcsolatban részletesebb információkat az eszköz felhasználói kézikönyvében talál.

FELKÉSZÍTÉS A TUDATOS INTERNET-HASZNÁLATRA

A gyermekeket fel kell készíteni az internet megfelelő használatára a veszélyekre történő figyelmeztetéssel.• Az internet anonimitást biztosít, ezért nem mindig tudható, hogy ki van a profil mögött. Az interneten bárki mondhatja magát bárkinek.• Ami egyszer felkerül, az nem törölhető teljesen.• Ne tegyen közzé és ne osszon meg mással kihívó képet,idegennel pedig semmilyen személyes információt (adatot, képet, stb.). Visszaélhetnek vele: zsarolhatják, zaklathatják.• Ha a gyermek találkozni akar valakivel, akit online ismert meg, mindig szóljon előtte szüleinek, és csak a szülő engedélyével és jelenlétében találkozzanak!

Csillag-Simon Katalin r. Zászlós

bűnmegelőzési előadó

Budaörs Rendőrkapitányság

Megosztás