Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe a budaörsi templomban

2023-03-20 | Budaörs
A Keresztény Értelmiségiek Szövetség budaörsi csoportja évek óta Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, március 25-én, ősi hagyomány szerint 1000 Üdvözlégy Máriát mond el a Szűzanya közbenjárását kérve a békéért és a megtérésért.

Felhívásuk kapcsán 2022-ben már  egész Kárpát-medence szerte csatlakoztak az imalánchoz, így több százezer „Angyali üdvözlet” került elmondásra.
Idén március 25-én (szombaton) 8-17 óráig a budaörsi római katolikus templomban vagy akár otthon is lehet csatlakozni az imalánchoz.

Az elmondott imák számát a KÉSZ honlapján kérik jelezni!

További információ : a Karc FM PALETTA című, 2023-03-17-i podcastjában, 10 óra 25 perctől kezdődő beszélgetés visszahallgatása.

F. Megyesy Péter elnök, 06-70-4-159-129

Dr. Fejéregyházi Sándor titkár, 06-20-4-800-237

———————————————————————————————-

Beszélgetés F. Megyesy Péterrel a Karc FM PALETTA című, 2023-03-17-i podcastjában, 10 óra 25:30 perctől

Műsorvezető (MV): Gyümölcsoltó Boldogasszony napján idén is folytatja ünnephez kapcsolódó imaláncát a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, amelyre szeretettel hívnak és várnak mindenkit. Félegyházy-Megyesy Péter, a KÉSZ budaörsi csoportjának elnöke, az imalánc ötletgazdája van itt velem.
Mit ünneplünk ezen a napon kedves Péter és mi indította Önt arra, hogy elindítsa ezt az imaláncot?

F. Megyesy Péter (FMP): A Mária-tiszteletnek több évezredes hagyománya van. Gondoljunk csak a csángókra a Baba-Mária kapcsán, hogy milyen tisztelet fogant a Szűzanya iránt. Szent István az Ő oltalmába ajánlotta föl az országot. Ez a középkorban hihetetlen mértékben felerősödött, erre írásos emlékeink is vannak: Bálint Sándor szegedi szent életű kutató tárta fel ezt az ősi szokást. Mindezt tudva Németh István százhalombattai barátom kezdett ezzel foglalkozni és a gyakorlatba emelni. Ez adta az indítást, hogy szélesítsük ki ezt a fohászt a Szűzanyához, a Béke Királynőjéhez. Budaörsön több év óta 1000 imát mondunk el március 25-én, reggel 8-tól délután 5 óráig. Ez a nap Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe. Ehhez három éve csatlakozott az országos hálózattal rendelkező Keresztény Értelmiségiek Szövetségének sok csoportja és ez igazából a templom falai között kikísérletezett országos imalánccá bővült. A tavalyi évben ezt az egész Kárpát-medencére kiszélesítettük, aznap több százezer „Üdvözlégy Mária” hangzott el a Boldogságos Szűzanya, a Béke Királynője tiszteletére. A mai viszonyok között, azt hiszem, ezt egyetlen embernek sem kell magyarázni, hogy milyen nagy szükség van az Ő közbenjárására a béke és a megtérés érdekében.

MV: Ha egyének vagy szervezetek be szeretnének csatlakozni ebbe az imaláncba, azt hogy tehetik meg?
FMP: Ez az elmúlt években próbára tett minket, de álltuk a sarat. Közbejött a járvány… ez korábban úgy történt, hogy reggel 8 órakor beültünk a templomba, valaki akár délután 5 óráig, „technikai szünetekkel”, egyfolytában mondta az imát. A kis közösség elgondolása szerint, 100-200-300 Üdvözlégy után volt egy kis szünet. Minden 100 Üdvözlégy után meggyújtanak egy gyertyát és ezzel bárki, aki menet közben bekapcsolódik, tudja, hányadik száz imádságnál tartanak a résztvevők. A covid alatt sem akartunk az imaláncról lemondani, így akkor mindenki otthoni imádkozásra vállalkozott. Este összesítettük az imák számát és a budaörsi katolikus templom kertjében, a Mindszenty szobornál, annyi gyertyát gyújtottunk meg és helyeztünk el, ahány száz Üdvözlégy Mária elhangzott aznap. A tavalyi évben, 2022-ben, már több százezer került elmondásra.
Nem titkolt szándékunk – mert szeretnénk, hogy minél többen adjanak hangot ez ügyben -, hogy ahogyan Mindszenty József hercegprímás annak idején megkért minket, hogy egy millió imádkozó legyen Magyarországon, mi azt szeretnénk, hogy egy millió „Üdvözlégy Mária” hangozzék el Gyümölcsoltó Boldogasszony napján. Kérem ezért a Kedves Rádióhallgatókat is, hogy az ősi hagyomány szerint éljenek ezzel a lehetőséggel és mindenki érezze magát apostolnak.

MV: Jelezzük valahol, valamilyen felületen, hogyha szeretnénk Önökhöz csatlakozni?
FMP: Igen, a keesz.hu honlapon lehet jelentkezni. Már eddig is nagyon sokan jelentkeztek: lehet csoportosan és egyénileg is regisztrálni. Az ima nem mennyiségi, hanem minőségi kapcsolattartó dolog, de úgy gondolom, a mennyiséget sem hagyhatjuk figyelmen kívül a lelkiség mellett. Szeretnénk gyakorlatilag is számot vetni azzal, hány „Angyali üdvözlet” lett elmondva.

MV: Mert, hogy óriási ereje van az imának, ez nagyon sokszor bebizonyosodott.
FMP: Igen, a mai világban sokszor bebizonyosodott. Én nem akarok most politikai irányba elmenni, de a KÉSZ is többször nyilatkozta, hogy nem zárkózik el a politikától, és szerintem a keresztény embernek is joga, sőt kötelessége politizálni. Nem a saját ötletei és mindenféle kósza ideológiák mellett – nekünk van egy isteni törvényünk és e szerint kell cselekednünk. Az imalánc olyan cselekedet, amely mindenkit meg kell, hogy érintsen: a hívőt és nem hívőt egyaránt. Aki tagad, azt is hívőnek tartom, mert a semmit nem lehet tagadni, csak a valamit lehet tagadni. Az ilyen ember azon az úton van, amikor a kegyelmet várja, hogy mikor ér el hozzá. Már a tudomány is tudja mérni a lélek súlyát: 21 gramm. A lélek létezését már a materializmusban sem tagadják. Ez a lélek az örökkévalóságra teremtődött, az a feladatunk, hogy abban a néhány évtizedben, amíg itt élünk a Földön, ezt a lehetőséget töltsük meg, gazdagítsuk és ezáltal példát is hagyhatunk magunk után, ami segíthet az utódoknak.
Nagyon köszönöm a megkeresést és szeretettel köszöntöm a rádióhallgatókat és a kedves szerkesztőséget. Köszönöm, hogy megtalálták felhívásunkat a sokadjára meghirdetett imaláncra Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén. Én mindenki bátorítok arra, nézzen utána, a két kulcs: a KÉSZ honlapja és Bálint Sándor.

MV: Nagyon szépen köszönöm én is. Gyümölcsoltó Boldogasszony napján idén is megtartja az ünnephez kapcsolódó imaláncát a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége. A honlapon lehet tájékozódni és kapcsolódni.
Félegyházy-Megyesy Péter, a KÉSZ budaörsi csoportjának elnöke, az imalánc ötletgazdája volt velem. Nagyon szép napot Önnek, köszönöm.
FMP: Köszönöm szépen, áldott napot mindannyiuknak.

(SzK)

 

 

 

Megosztás