h.ml.t vagyis Hamlet. Új bemutató a Latinovitsban

2024-04-25 | Budaörs
Shakespeare Hamletjének -h-ml-t-előadását  több alkalommal láthatja majd a nagyérdemű közönség   a Latinovits színház társulatának előadásában Alföldi Róbert rendezésében. De mit jelent a h.ml.t?. A kérdésre a színdarab felel.

A h.ml.t ugyanazt jelenti mint a Hamlet csak másként.. Alföldi Róbert rendezőt nem könnyű megérteni,mert valami újat és azt is másképpen akarja  láttatni, mint ahogyan azt a többség látja vagy látni szeretné..

Hamlet drámájából egy könnyed, nevettető előadás született, Évszázadokat átlépve Shakespeare Hamlet drámáját sikerült egy modern, napjaink, problémáira is rávilágító történetté formálni. Nem tisztem színikritikát írni, én csupán egy néző vagyok aki vagy  élvezője, vagy pedig áldozata az aktuális  színdarabnak. A színész azt játssza el a legjobb tudása szerint, amit az adott színdarab rendezője akar,vagy amit elképzel, és azt, ami  a dramaturgiában szerepel.

Sokunkban kérdést generált, miért kellett Hamletnek az első felvonás első percében meztelenül berohanni a színpadra,de legyintünk egyet, „ja persze ez Alföldi”.Ő már csak ilyen. Persze ez nem rontott az előadáson, csak kérdésként ott maradt közöttünk, a másik kissé obszcén jelentről,vagy szegény Opheliáról nem is  beszélve.

Hamlet és  barátai-, nem tudnak mit kezdeni közvetlen környezetükben történt gyilkossággal, az el nem gyászolt gyásszal, a királyi házban történő korai újbóli házasságkötéssel és ezen még a beszippantott drog sem segít. Ami történt a királyi házban bosszúért kiált! Hamlet keresi a megoldást, és híres monológja kérdést kérdésre halmoz, amire nincs válasz.

A Hamletet alakító Fröhlich Kristóf – miközben a mikrofonhoz lép és elmondja a  híres Shakespeare-i monológot, – kezében útlevelet tartva vázolja azt a tényt, hogy a mai fiatalok utat keresnek, jobban mondva kiutat, ami a vágyott jó élethez vezet. De vajon létezik-e ilyen megoldás, és ha igen valóban eljön –e, az áhított cél?

Hamlet gondolatai, tépelődése a halál és az utána jövő bizonytalanság víziója, a mai kor emberét is ugyanúgy foglalkoztatja, mint egykoron elődeit. Tulajdonképpen semmi sem változott évszázadok óta, az ember ugyanolyan maradt amilyen volt, sem jobb sem rosszabb. Most is szövődnek szerelmi viszonyok, el nem gyászolt halálesetek, cselszövések, hatalmi harcok ugyan úgy, mint Hamlet dán királyfi idejében. Talán csak életünk díszletei változtak meg, de minden maradt a régi,mert mi emberek sosem változunk. Hogy mi volt Alföldi mondanivalója a darabbal, kapcsolatban? Jobbító szándék mindenek felett, s hite abban, hogy megváltozhat a világ. De ki fogja azt megváltoztatni? Mitől leszünk jobbak, egymást megértők és nem egymás ellenében cselekvők? Vagy az a megoldás hogy vegyük vállunkra a hátizsákot és kezünkbe az útlevelet és induljunk el egy másik egy jobb világ felé,úgy ahogyan a darab végén Hamlet teszi?

A színészek mindannyian nagyot teljesítettek. Számomra kiemelkedően játszott Takács Katalin Polonius  szerepében, és  a főszereplő Fröhlich Kristóf aki Hamlet dán királyfit alakította. Gertrud szerepében Pelsőczy Réka játékát csodálatos menyasszonyi ruhája múlta felül ami talán a legszebb színfoltja volt az amúgy egyszerű  díszletű színpadnak..

Hamlet drámai története  – bármennyire is sok volt a halott a második felvonás végére, – megnevettette a nézőket. De hát a királydrámák már csak ilyenek. A díszlet egyszerű volt és célszerű. A jelmezek egyszerűek de  nagyszerűek, a hang effektusok óriásiak. Szóval minden a helyén volt. A sikert majd a nézői vélemények hozzák meg. Eddig is méltatva írtam a Latinovits színház színészi gárdájáról, akik a Hamlet  illetve a h.ml.t előadás után is méltán elismerést érdemelnek.

Major Edit

Megosztás