Ha Katalin kopog...

2023-11-23 | Budaörs
Talán az idén nem fog annyira kopogni, tehát nem lesznek nagy fagyok, így reménykedhetünk igazi, hideg (netán havas?) karácsonyi időben - ha igaz a népi megfigyelés.

Hogy miért éppen november 25-én kell figyelni az időjárásra? Eleink biztosan tudták ezt sok éves megfigyeléseik alapján. De más népszokások is kapcsolódtak a téli névnapokhoz.

Katalin-naphoz több népszokás és időjóslás is kapcsolódik, ezekre pedig napjainkban is érdemes figyelni – mondta el a jeles nap kapcsán Kinda István néprajzkutató. „A legismertebb Katalin-napi időjóslás, hogy ha Katalin kopog, a karácsony locsog – és fordítva, melyet mindenki ismer, és melyre általában figyelnek is az emberek” – magyarázta a néprajzkutató. Ez azt jelenti, hogy amikor Katalin napján fagyos, télies idő van, akkor karácsonyra enyhébb időjárás várható. A mindenki által ismert mondás mellett mások is vannak, melyek szintén a karácsonyi időjárásra utalnak. Ilyen a „ha Katalin szépen fénylik, a Karácsony vízben úszik”, de közmondások is vannak időjárással kapcsolatosan: ha Katalinkor megállott a liba a jégen, akkor karácsonykor sáros lesz. A néprajzkutató szerint a hagyományos időjárás-előrejelzésre nagyon figyeltek régen, de a mai nap embere is megfigyeli, milyen idő van Katalinkor. (Forrás: Székelyhon.ro)

Katalin-naphoz férjjósló hiedelmek és praktikák is kapcsolódtak. Ilyenkor is szoktak vízbe tenni gyümölcságat, s ha az karácsonyra kizöldül, a kíváncsiskodó lánynak közeli férjhezmenetelt jósolt (lásd még Luca-nap). Az ágat ez esetben katalinágnak nevezik.

A jóslások fő ideje a lányok számára: András-nap (november 30.). A legények azonban ezen a napon tudakozódhattak jövendőbelijük iránt. Például úgy, hogy lopott leányinget tettek a párnájuk alá, abban reménykedve, hogy megálmodják a feleségüket. Sárosfán, Csantavéren a fiúk Katalinkor böjtöltek, hogy álmukban meglássák a jövendőbelijüket.

Katalin női dologtiltó nap (de jó lenne, ha ma is így lenne!). A Szerémségben ilyenkor nem sütöttek kenyeret. Nem szabad szántani, kocsiba befogni. Leálltak a malmok is.
Katalin napjával befejeződtek az őszi bálok, lakodalmak. (arcanum.com)

A lányok ilyenkor egy ágat tettek a vízbe, ez volt a Katalin-ág, de élt még a szokás december 4-én is, akkor Borbála-ág, továbbá december 13-án is, akkor Luca-ág néven. Ha ez az ág karácsonyig kivirágzott, abból arra lehetett következtetni, hogy férjhez megy az illető.
A hagyomány szerint ilyenkor lehet utoljára bálokat rendezni. November 30-án van András nap, és az ahhoz legközelebb eső vasárnap Advent első vasárnapja. Advent idején pedig tilos a lakodalom, minden hangos mulatság. Ilyenkor ugyanis testi és lelki felkészülést vártak el a karácsonyra. – mondta Tátrai Zsuzsa néprajzkutató.

(SzK)

Megosztás