Ha túl sok az ajándék

2022-12-08 | Budaörs
Az ünnepek közeledtével nemcsak a szülők, de a rokonok is képesek túlzásokba esni, ha az ajándékozásról van szó. Amennyiben anyagilag megtehetik, bizony igyekeznek a kicsik minden kívánságát teljesíteni, hiszen nincs is annál nagyobb öröm, amikor a gyermeki arcon ott a hatalmas mosoly és elégedettség. Ám a szakértők úgy vélik, a túlzásba vitt ajándékozás a kicsi személyiségfejlődésében súlyos károkat okozhat, valóságos lavinát indíthat el a gyakran elkényeztető szülő vagy nagyszülő.

Miért nem jó, ha túl sok ajándékot kap a gyermek?

A túl sok és túl gyakori ajándékozás idővel hálátlanná, elégedetlenné teszi a gyereket. Könnyen lehet, hogy később egyre több és nagyobb ajándékot szeretne, akárcsak  Dudley Dursley a Harry Potterben, aki kikérte magának, hogy születésnapjára csak 36 ajándékkal lepték meg a szülei, pedig tavaly 37-et kapott – igaz, az idei ajándékok nagyobbak. A Psychology Today pontokba szedte össze, miért ártalmas a túlzásba vitt ajándékozás, főleg, ha ez állandósul, és túl gyakran történik, nem csak az ünnepekkor.

GettyImages-88093677

Növeli a felnőttkori függőségek esélyét

A rengeteg ajándék kicsomagolása alatt a gyermek szervezete boldogsághormonokat termel, ami abban a pillanatban elillan, ahogy megpillantja a szép, új ajándékot. Egyfajta kielégítetlen éhség indul be nála, így többet és többet akar, kérdezi, hozott-e még valamit a Jézuska, vagy éppen elégedetlen, ha nem azt kapta, ami a listáján szerepelt. A Missouri Egyetem tanulmánya szerint felnőttként az ilyen gyermekek hajlamosabbak adósságba verni magukat, és kényszeres vásárlók lesznek, hiszen kielégíthetetlen mohóságuk miatt egyre többet és többet szeretnének. Ezek a dolgok pedig később, felnőtt korban anyagi csődhöz is vezethet.

Csökkenti az önbecsülését és önértékelését

Tanulmányok kimutatták, hogy nincs összefüggés az anyagi javak és az önbecsülés vagy a boldogság között. Valójában azok a gyerekek, akiknek kevesebb anyagi javuk van, de pozitív kapcsolataik a szülőkkel, nagyszülőkkel és társaikkal, magasabb pontszámot értek el az önértékelési teszteken, mit azok a gyerkőcök, akiket állandóan játékokkal halmoznak el. Sokan az ajándékokkal az együtt töltött idő hiányát próbálják oldani. A drága ajándékok helyett ajándékozzatok élményeket: társasozzatok, kiránduljatok, vagy süssetek valami finomat együtt.

GettyImages-117148768

Egocentrizmus és az empátia hiánya

A Harvard’s Journal of Happiness tanulmánya szerint azok a gyerekek, akik csak azt nézik, mennyi és milyen ajándékokat kapnak, nagy eséllyel válnak belőlük egocentrikus felnőttek, akik hajlamosak az agresszív viselkedésre és a manipulációra, ha nem kapják meg azt, amit akarnak.

GettyImages-525418687

Hogyan oldd meg a helyzetet?

Az ünnepek alatt olyan rokonnal is találkozhat az ember, akit egész évben nem látott, és aki szívesen hoz valami apróságot a gyerkőcök számára is. Elsősorban az ajándékok mennyiségét érdemes limitálni családonként egy ajándékra, és a nagyszülőknek is fontos jelezni, hogy ne vegyenek meg minden játékot, amire a gyerek az üzletben rábök. Ha csak a nagyobb ünnepekkor kap egy-két nagyobb ajándékot, az kitüntetett szerepben lesz, és nagyobb becsben tartja majd, mintha állandóan csecsebecsékkel halmoznák el.

Bár ilyenkor sokan áteshetnek a ló túlsó oldalára, érdemes a gyermekkel is megtanítani az adok-kapok fontosságát is. Ő is készítsen valami apróságot a szülőknek, nagyszülőknek, és válasszátok ki együtt, majd adományozzátok el rászoruló családoknak azokat a játékokat, amelyekkel már nem játszik.

Kézzel készített ajándékok nagyszülőknek

A nagyszülők sosem a drága, csilli-villi ajándékokra vágynak: hiszen az ő életük szeme fényei nem tárgyak, hanem a kisunokák. Mi másnak örülhetnének hát jobban, mint a gyerekek által készített apróságoknak?

 

Források felhasználásával Major Edit

Megosztás