Hamvazó szerda a nagyböjti időszak kezdete

2024-02-13 | Budaörs
Ezen a napon (holnap) kezdődik a húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap (a Nagyböjt). Mivel a régi böjti gyakorlat nagyböjt idején teljes hústilalmat írt elő a híveknek, ezért a hamvazószerda előtti keddet a népnyelv húshagyókeddnek, a feltámadás ünnepét pedig húsvét-nak (= húsnak ismételt vétele) nevezte el. Ma a szigorú böjt csak hamvazószerdán és nagypénteken kötelező a katolikusoknak.

Ezen a napon és a rákövetkező vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintik meg (vagy kis kereszt alakú hamujellel jelölik meg). A hamvazó pap közben figyelmeztet: “”Emlékezzél, ember, porból lettél és porrá leszel!””. A hamu az elmúlás természetes jelképe.

A keresztyén (protestáns) és keresztény egyházak megegyeznek abban, hogy február 22-én, hamvazószerdával elkezdődik a húsvétig tartó böjt, ami a közös keresztyén értékeket teszi a középpontba. Ez az időszak arra szolgálhat, hogy megtanuljuk uralni magunkat, vágyainkat és elmélyüljünk hitünkben

„Az elmúlt években átértelmeződtek a hagyományok. Az régen is szokás volt, hogy böjtben egyszer úrvacsorás istentiszteletet tartottak. De egyéb böjtölési szokások nem nagyon voltak. Egy kivétel van, a nagypéntek, amikor a reformátusok általában szigorú böjtöt tartottak, semmit nem ettek. Van, aki ma is megkérdezi: katolikus leszek-e attól, hogy böjtölök? A válaszom egyértelmű nem” – oszlatja el a tévhitet Fekete Ágnes református lelkész, rádiós szerkesztő.

(A képen: Készül a hamu Budaörsön a tavalyi barkák elégetésével)
(Forrás: reformatus.hu)

SzK

Megosztás