Hamvazószerdától virágvasárnapig

2021-02-16 | Budaörs
Hamvazószerda a húsvét vasárnap előtti negyvenedik napot, egyben a nagyböjt kezdetét jelenti. A húsvét a keresztény közösségek egyik legfontosabb mozgó ünnepe, ami annyit jelent, hogy a kezdete és a vége minden évben más napra esik.
Időpontja a holdtól függ: húsvét vasárnapja a tavaszi nap-éj egyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. Ebben az évben február 17-re esik a hamvazószerda.
-Az idén rövid volt a farsang. –  mondhatjuk. De még ebben a rövid időszakban sem volt sok örömük a bálozni, táncolni vágyóknak, hiszen a járvány miatt elmaradtak a zenés, társas  rendezvények.
Hamvazószerdával egykor véget ért a farsangi  dínom – dánom, a bálok sora. A zenészek eltették a hangszereiket, mert egészen húsvétig nem volt szükség rájuk.

Csendes időszak következett. Még esküvőt sem tartottak.

A természet ébredésével megkezdődtek a munkálatok a határban. A férfiak , ha az időjárás megengedte, vetettek a földeken, metszettek a szőlőben és a gyümölcsösben.

Az asszonyok kívül belül kimeszelték a házat, megtörtént a nagytakarítás is, beleértve a baromfiudvart, tyúkólakat is. Jó időbeosztással elérték, hogy az ünnepre ragyogott az egész ház.

A húsvéti feltámadást megelőző időszakban eleink mértéktartóan étkeztek, több időt töltöttek imádkozással, templomba járással.

Hamvazószerda az őskeresztény hagyományból merít: a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. Még ma is őrzik ennek emlékét: az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap hamvazószerdán (és nagyböjt első vasárnapján) keresztet rajzol a hívek homlokára, miközben ezt mondja: „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!” A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást.

Némely családban virágvasárnapon- a húsvét előtti vasárnap ettek utoljára húst.

Néhai Ganter Istvánné Illy Annus nénitől tanultam egy réges-régi receptet, amely szerint így készült a „pamsnitt”: szikkadt zsemleszeleteket mártogass édes tejbe, forgasd lisztbe, felvert tojásba, újból lisztbe majd süsd ki forró zsírban és szórd meg porcukorral.

-Ezt az édességet egész évben csak virágvasárnap készítette az édesanyám. – emlékezett Annus néni. – Mi, gyerekek már nagyon vártuk.

Virágvasárnapot követően a legtöbb budaörsi családnál nem került hús az asztalra.

Nagyböjtben a keresztények különös figyelmet fordítanak a szegények megsegítésére is.

A nagyböjt nemcsak a hústól, hanem a dohányzástól, az édességtől, a szórakozástól való tartózkodás időszaka is lehet.

A Jézus tanítása szerint böjt Isten iránti szeretet és mélyebb önátadás. A lemondásnak önmagában nézve kevés értelme van, célját csak akkor éri el, ha pozitív tartalmat hordoz: a cél nemcsak a kevesebb súly vagy az egészségesebb test, hanem amolyan negyven napos lelki méregtelenítés, melynek végén Istenhez kerülünk közelebb

s.k.

Megosztás