Hányféle lehet a zúzmara?

2020-01-19 | Budaörs
Alig láttuk budaörsi hegyeinket mostanában, olyan sűrű köd (talán szmog?) fedte el azokat szemünk elől. Az Odvas hegyen Budaörsből sem látszott semmi.

Tegnap kicsit javult a helyzet, így fotósunk csodálatos zúzmarás képekkel gazdagította fotótárunkat.
De mi is a zúzmara és hányféle fajtáját különböztetik meg a szakemberek? Vajon melyik képződött a mi hegyünkön?

Talán az is érdekes, hogy alakul ki a zúzmara: A 0° C alá hűlt felületekre az enyhe mozgású és enyhe hőmérsékletű levegőből a szélnek kitett oldalon jégkristályok rakódnak le. Három fajtáját különböztethetjük meg, amelyeknek keletkezési mechanizmusa egymástól eltérő.

 

Finom zúzmara: Jégkristályokból, jégtűkből álló, viszonylag vékony, könnyen lekaparható, lerázható kristályos réteg, amely szélcsendben vagy gyenge légáramlásban keletkezik és a tárgyak felszínét közel egyenletesen borítja. Általában –8° C alatti hőmérsékleten jön létre.

Durva zúzmara: Legalább mérsékelt, vagy erős szélben, túlhűlt vízcseppekből, ködcseppekből keletkezik. Keletkezését tehát megelőzi egy ködképződés. A lerakódás a tárgyak szél felőli oldalán nagyon vastaggá nőhet és ilyenkor tollakhoz hasonló kinövések jellemzik, amelyek a széllel szembe néznek. A durva zúzmara erősebben tapad a tárgyak felszínéhez, de azért lekaparható. A durva zúzmara egyenetlen összetételű, üvegszerű, de nem átlátszó képződmény.

Jeges zúzmara: Az általa bevont tárgyak felszínén tömören összefüggő, amorf szerkezetű, általában átlátszó réteget képez, amely igen erősen tapad és ezért igen nehezen eltávolítható. Kialakulása 0 és –3° C között a legvalószínűbb, amikor a víz kifagyása lassabban megy végbe, így jobban be tud hatolni a résekbe, tömörebb réteget létrehozva.

Akárhogyan is, ez nagyon szép természeti képződmény!

(De bajt is okozhat: A zúzmara és jegesedés miatti túlsúly több megyében okozott vezetékleszakadást és áramkimaradást az elmúlt hétvégére, különösen Békés és Bács-Kiskun megyében,  Kecskemét, ill. Kiskunfélegyháza környékén!)

SzK

Fotó: SD

Megosztás