Harc a rák ellen

2019-11-09 | Budaörs
November 8- án  a Városháza dísztermében  mindenki számára érdekes és hasznos előadásokat hallhattak a résztvevők a daganatos megbetegedésekről. Azok előfordulási gyakoriságáról, diagnosztikáról és terápiáról.

A rendezvényt Wittinghoff Tamás polgármester nyitotta meg, állást foglalt a megelőzés fontossága mellett, majd ezek után megkezdődtek a résztvevő orvosok előadásai.

Előadók voltak:
Dr. Torgyik Pál főorvos, Dr. Rédei Csaba főorvos, Dr. Vámosi Nagy István főorvos, Dr. Márkus László főorvos

Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések száma a férfiak körében első helyen áll a vastagbélrák, a tüdő és prosztata rák, míg a nőknél a tüdő, a mell és végbél rák szedi áldozatait Dr. Gorgyik Pál a tüdő rosszindulatú daganatairól tartott előadást, melynek keretében részletesen taglalta a megelőzés adta lehetőségeket, a halálozások számát, mely 853 fő/év volt az elmúlt évben.

A megelőzés egyik fontos eleme az évenkénti szűrővizsgálatok fontossága, és a dohányzás mellőzése. Szomorú tény hogy a fiatalok széles körében dívik a cigarettázás mely köztudottan az egyik kiváltó oka a tüdő daganatos megbetegedésének. Sajnos a nagyvárosok levegőjében nagy a por koncentrátum amely szintén kiváltó oka a tüdő megbetegedéseinek. Korai felismerés még növelheti a felgyógyulást itt még van reményre adó lehetőség. Rizikócsoport a negyven éven felüli férfiak csoportja. Fontosnak tartaná a háromdimenziós rétegfelvételt mely a legapróbb részleteket is feltárná.

A már kialakult rák gyógyításában újabban az immunterápia ad reménykedésre lehetőséget, de szomorú tény hogy a túlélési esély maximum 5 év. Új korszakot jelent a gyógyításban a Gennomikus analízis.

Dr. Vámosi Nagy István az Országos Onkológiai Intézet részéről szólt. Budaörsön Onkoteam Bt. van jelen mely örvendetes tényező lehet a helyi gyógyításban és az esetek felismerésben.

Előadásában az emlőrákkal foglalkozott. A rák halálozások százalékosan Emlő 21,7 %! Vastagbél 1,7% Tüdő 14,4 % Méh nyakrák 5 % Petefészekrák 4,3 %

Felhívta a figyelmet a HPV oltás fontosságára mely harc a pappyloma vírus ellen hiszen ez a vírus okozza a legtöbb megbetegedést ezen a területen. Fontos már fiatalkorban az ellen injekció vagyis a védőoltás beadása mely megelőző szer a vírusok és a fertőzések ellen.

Hallottunk a mammográfia fontosságáról, de arról is, hogy a vizsgálat sok esetben  fájdalmas és ez ellen hamarosan tenni kell,mert a nők legtöbbje ezért mulasztja  el az évi egyszeri vizsgálatot. Volt szó az onkoplasztykus sebészetről a helyreállító műtétekről.

Dr Rédei Csaba főorvos előadásában a nyelőcső, gyomor vékonybél daganatok előfordulásairól beszélt, a műtéti beavatkozásokról azok sikeréről. Itt is fontos a szűrővizsgálatok akár évenkénti megismétlése különösen 40 éven felül ajánlott.

A négy óra hosszat tartó konferencia  szünet nélkül tartott ami az ott lévők állóképességét lassan meggyengítette de ennek ellenére érdemes volt kitartani és végig hallgatni az előadókat akik szakszerű, kimerítő adatokat, lehetőségeket vázoltak fel a  sajnos gyér számú hallgatóságnak.

Major Edit

 

 

 

Megosztás