Három hét alatt háromszor

2021-09-16 | Budaörs
Az összejövetelnek voltak előzményei, ugyanis a két egyesület már találkozott két alkalommal. Ez a viszont látogatás volt.

Remek, nyárias időben szálltunk le a vonatról és az állomáson szeretettel vártak és őszinte örömmel üdvözöltek a helyi polgári körösök, Katika – a polgármester helyettes asszony és a polgármester felesége személyében.

Külön kisbuszokba szálltunk, és a dinnyési Várpark és Skanzen kapujáig meg sem álltunk.

2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a kiállítás, a romvárak és a magyar történelem kedvelőinek nagy örömére. A Várpark és Skanzen 2 hektárnyi területen fekszik.

Az impozáns szabadtéri kiállítás célja az értékmentés és az oktatás. Különlegessége, hogy a parkban ma már csak romokban létező középkori magyar várak -44 db – kicsinyített mása  láthatók

A park egyediségét az adja, hogy a történelmi Magyarország várait még sehol nem jelenítették meg eredeti anyagukból elkészített makettként: a kicsinyített várak, akárcsak eredetijük, kőből, fából, téglából, vesszőből és sárból készültek. A park építője, Alekszi Zoltán találta ki és alkotta meg a világon egyedülálló anyaghű makettparkot. Munkáját történészek, régészek segítették. A Várpark anyagával az építő 2018,2019 és 2020-ban bekerült a Guinness világrekorderek közé. Egy ismertető videófilmet is láthattunk, melyben Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zenész és Spányi Antal megyéspüspök is mesél a nézőknek a különleges helyről.

Alekszi Zoltán az alkotásban fáradhatatlan, ötletekből kifogyhatatlan. Mint elmondta, tovább fejleszti a parkot, Árpád-kori lakóházakkal, és egy falat tervez szakrális szobrok számára.

Ezután megtekintettük a szabadidőparkot, ami egy elhanyagolt területre épült és ma a környék kedvelt szórakozóhelye a színpaddal, sporteszközökkel. Bejárata két egymásfele hajló kezet szimbolizál.

Hamarosan a kikötőhöz értünk, ahol már várt ránk Tóth István polgármester úr.

Megálltunk dr. Springer Ferenc 2011-ben felállított szobránál. Megtudtuk, hogy a legendás szakember nevéhez fűződik sok egyéb mellett a Velencei-tó partrendezése, a tó környékének és az üdülőövezetek mintegy húsz évig tartó fejlesztése: amelynek során 25 kilométernyi partfal épült ki, tízmillió köbméter iszapot mozgattak meg, megszületett 23 kikötő, két víztározó, kialakították az evezőspályát.

Majd sétahajóra szálltunk és közben hallgattuk a polgármester előadásában a Velencei tó történetét, ökológiai tudnivalókat. Választ kaptunk a nyári halpusztulás okára is.

Következő állomásunk Gárdonyi Géza szülőháza volt. Itt Katika, a polgármester -helyette asszony olyan nagy tudással és lelkesedéssel mesélt az íróról, hogy csodálattal hallgattuk szavait.

Közben a kert fái alatt már álltak a terített asztalok, főtt az ízletes lecsó.  Szíves vendéglátóink minden kívánságunkat lesték. 

Néhány lépés és a Rönkvárhoz értünk, amely az Egri vár kicsinyített mása. Iskolásoknak kitűnő program a meglátogatása. A Magtár egy újabb élményforrás volt! A hosszabb ideje használaton kívüli, helyi védettség alá tartozó magtárépületből kialakított új létesítmény külső-belső atmoszférája folytán kiválóan alkalmas kiállítások és kulturális rendezvények, összejövetelek tartására. A büfében a kedves Irénke vendégei voltunk egy kávéra.

Mint minden jó találkozónak, ennek is a végére értünk. A viszontlátás reményében búcsúztunk és hálás köszönetet mondtunk vendéglátóinknak.

A vonaton hazafele volt miről beszélgetni.

Fotó: Nagy Anna

s.k.

 

Megosztás