Helyes  ez így?

2019-12-15 | Budaörs
A magyar nyelv gyönyörű és lehetőséget ad használójának arra is, hogy jókívánságait számtalan formában, árnyaltan ki tudja fejezni, ellentétben sok más nyelvvel, ahol a szóhasználatnak nincsenek lehetőségei. Ilyen a magyar nyelvben a Jó napot vagy lágyabb változata a Jó napot kívánok..

 

Ma két aranyos kisgyerekkel utaztam a kilencedik emeltről a földszintre. A nagymamájukkal mentek valahova szépen felöltöztetve. Egyik még óvodás talán négy éves,a másik fiúcska talán hat.Köszöntetek?- kérdezte a nagymama. A gyerekek rám néztek és engedelmeskedtek a felhívásnak. Jó napot hangzott el a köszönés. Furcsán hangzott a gyerekszájakból eza  kemény Jó napot.

Jó napot kívánok mondtam nekik, így köszönjetek legközelebb, mert az sokkal szebben hangzik. Még felnőtt szájból is ridegeden szól nemhogy egy gyerekszájból- fordultam a nagymamához. A gyerekek csak néztek rám és nem értették. Hiszen ők köszöntek Mit akarhat ez a néni? Nem mindegy hogy hogyan köszöntünk?- gondolhatták.

A nagymama helyeselt. Igen én is így érzem. De ők ár nem érzik. Mit tegyünk, ha így tanítják őket az óvodától az iskoláig? Egészen más már miden, mint a mi időnkben. Még a köszöntés is. Közben leérkeztünk a földszintre és még sokáig a fülemben csengett a gyerekszájból hangzó köszönés: JÓ NAPOT.

Mikor Németországban jártam ott hallottam ezt a számomra katonás, kissé rideg köszöntést:GUTEN TAG. Lehet, hogy tőlük vettük át, így használva a magyar változatot.  Vélhetően a német nyelvjáráshoz  jobban illik  a kissé ridegnek, kimértnek tűnő köszönés, de a magyar nyelv lágyabb, és a mi nyelvszokásunk megkívánja a „ kívánom” szót a Jó napot-hoz hozzátenni. Nem tudom, mit szólna most Lőrincze Lajos a hajdan volt nyelvművelőnk, akinek szinte minden héten volt műsora a rádióban és tanított bennünket a helyes beszédre és nyelvhasználatra. Nem hiszem, hogy helyeselné a mostanság használatos köszönést.

Kedves pedagógusok óvodában és iskolában! Jó lenne át gondolni hogy helyes e gyerekeinket  a köszönés ezen változatára nevelni?  Helyes ez így, különösen gyerek szájból:JÓ NAPOT !

Nem szebb lenne így: Jó napot kívánok!

Major Edit

 

 

Megosztás