Helytörténeti séta városunkban

2022-10-10 | Budaörs
Helytörténeti sétával zárult a Városi Könyvtárban az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata. Lelkes kis csapat indult a Jókai Mór Művelődési Háztól szombat délelőtt, amin a könyvtár dolgozói is részt vettek.

A budaörsi helytörténettel foglalkozó Steinhauser Klára vezetésével Budaörs belvárosának építményeit, szobrait tekintették meg. A naponta látott, jól ismert objektumokról ez alkalommal újabb ismeretekkel gazdagodtak.

Megtudtuk, hogy a mai Katolikus Óvoda városunk egyik legrégebbi épülete, ugyancsak a 18. századtól tekint az arra járókra a kedves Szent Vendel szobor. A mai katolikus templom 200 éve épült, de már 800 évvel ezelőtt is állt ott elődje, Szent István törvényének köszönhetően.

A 2. világháborús emlékműnél Temesiné Haag Beatrix kiemelt néhány nevet a több mint 400 hősi halott közül. Láthattuk, hogy minden név egy-egy emberi tragédiát takar.

„Berger Mátyásról megtudhatjuk, hogy Budaörsön született, 1944 novemberében eltűnt Lengyelországban. Mindössze 22 éves volt.  Testvére közvetlenül utána következik a sorban – ő egy évvel korábban, 1943 januárjában a Don-kanyarban veszett oda nyomtalanul. Megsebesült? Megfagyott? Éhen halt? Egy pillanat alatt végzett vele egy lövés, vagy sokáig szenvedett? Ki tudja?! Volt mellette valaki, aki lefogta a szemét? Mi lehetett az utolsó gondolata oly messze a hazájától?

Húsznál is több azoknak az elesett fiataloknak a száma, akik 1927-ben születtek, abban az időben még szinte gyerekek, alig nőttek ki a gyermekkorból. Táncolni mehettek volna a bálokba, párt választani, gyermekeket nemzeni és felnevelni őket, metszeni a budaörsi domboldalak szőlőskertjeiben, gondoskodni idősödő szüleikről, ehelyett fagyos lövészárkokban elvéreztek, és jeltelen tömegsírokba dobták fiatal testüket.

Férjét és fiát gyászolta Wéberné Frank Mária is.  János fia, aki békeidõben diák volt, a fénykép alapján jóképű fiatalember, 1944 decemberében Pestszentlőrincnél esett el. Férje – Wéber János gazdálkodó 1945-ben 42 évesen éhen halt egy fogolytáborban, Szegednél.

Nem mindenkinek lehet tudni azonban az elhalálozás helyét. Bader András, Fleischmann Ferenc, Kreisz Antal – „Vermisst” – eltűnt. Hol, mikor? Nem tudta senki. A legtöbb eltűnt személynél azonban ott áll az utolsó hír. Brandl János, aki a Máriavölgyben lakott, szintén eltűnt, 1944 karácsonyán látták utoljára. Alig élt 18 évet.

Deininger Andrást messzire hurcolták, 1946-ban a Kaukázusban halt meg. Öccse 1944-ben Dunaharasztinál esett el, ott temették el. 19 éves volt. A szülei ott voltak a temetésén. Ami békében természetes, az abban a válságos időben veszélyes és kivételes esetnek számított. A Wendler fiúk, József és a 17 éves öccse 1944 karácsonya és ’45 újév között tűntek el, amikor Budapesthez ért a front. A Winkler névből szám szerint húszat találunk a felsorolásban.  Winkler Györgyöt, Braun Anna 19 éves fiát Ausztriában temették el egy tömegsírba. Apja hadifogolyként Szegeden kórházba került, onnan, mint gyógyíthatatlan beteget, elbocsátották, de a háborús sérülésébe hamarosan belehalt.

Csulits János és felesége, Szattelberger Mária három fiukat gyászolták életük végéig. János (29 évesen) tüdőgyulladásban halt meg egy szibériai hadifogolytáborban. József (27 évesen) eltűnt a háború alatt, Ferenc (21 évesen) elesett Ukrajnában….

Milyen végtelen fájdalmat kellett elviselnie annak az édesanyának, akinek húsz éves fia a Soroksár térségében dúló ádáz harcban halálos lövést kapott és erről értesítették az édesanyját, aki dacolva a veszéllyel, egy kis kézikocsival hazahozta drága halottját, hogy budaörsi földben nyughasson.” (részlet)

Megtekintettük az Ótemető legrégebbi sírköveit. A Kitelepítési Emlékműnél Klára elmondta, hogy mikor, miért és hogyan érkeztek meg a svábok a török-dúlta pusztaságba és hogyan teremtettek élhető viszonyokat. Már az első generációt elérte a kor rettegett járványa, a pestis. Ezért is maradt fent a mondás: Az első meghalt, a második szükséget szenvedett és a harmadiknak lett kenyere.

Sokan még a Kőhegyre is felsétáltak, hiszen ott is számos érdekes látnivaló található. Wendler Ferenc élete, a kápolna története, a Passió mind-mind városunkat gazdagítja. A résztvevők közül többen jelezték, hogy máskor is eljönnének hasonló sétára.

Összességében ragyogó őszi időben, érdekes helyszíneken találkozhattunk városunk történetével mi, a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár munkatársai és olvasói.

Köszönjük Steinhauser Klárának az idegenvezetést!

Budaörs, 2022.10.09

A Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár munkatársai

Megosztás