Hervadt falevél hull a fákról...

2023-11-29 | Budaörs
Avart égetni büntetés terhe mellett nem tanácsos, sőt nem szabad, de összesöpörni, be(zöld)zsákolni sem... nézzük meg, miért.

Közeledik András napja, rögtön itt a december – és fáink, bokraink még tele vannak levelekkel. Zöldzsákjainkat csak november 30-ig viszi el a szolgáltató, de ne csüggedjünk! Van erre is jótanács:

Sokkal több jót teszel a kertednek és a környezetednek is, ha meghagyod a kertben a lehullott faleveleket
1. Tápanyagok forrása
Ahogy a levelek lebomlanak, a talajjal keveredve gazdagítják azt szerves anyagokkal. A komposztálás során a lebomló levelek kiválóan hasznosulnak, hozzájárulva a termékeny kerttalaj kialakításához.
2. Vízmegtartás
A lehullott falevélréteg védelmet nyújt a talaj számára az erős napsugaraktól és a kiszáradástól, ennek köszönhetően pedig a kert talaja hosszabb ideig megőrzi nedvességtartalmát és kevesebb öntözést igényel. A levelek képesek megkötni a nedvességet, így a kertet természetes módon öntözi az esővíz és csapadék.
3. Élettér az élőlényeknek
Az avar ideális élőhelyet biztosít a kerti élőlényeknek, például a pókoknak, bogaraknak és mikroorganizmusoknak, amelyek kiemelten fontos szerepet játszanak az ökoszisztéma egészségének megőrzésében.
4. Természetes mulcsként szolgál
A lehullott falevél réteg kiváló természetes mulcsként is funkcionál. Segíti a talaj hőmérsékletének szabályozását, megakadályozza a gyomok növekedését és csökkenti a talaj kipárolgását is. Emellett a mulcsréteg megóvja a talajt a túlzott esőzésektől és a vízelvezetés problémáitól.
5. Környezetbarát megközelítés
Azzal, ha nem zsákolod be és szállíttatod el hulladékként a leveleket, a környezetet is véded. Hagyd lebomlani a kertben, a természet meghálálja.
(Forrás: femcafe.hu)

Hát, akár ehhez is tarthatjuk magunkat…
SzK

Megosztás