Hírek érkeztek a Pilisi Parkerdőtől

2020-12-08 | Budaörs
A városunkat körülvevő erdők a Pilisi Parkerdő Zrt kezelésében vannak. A napokban két tájékoztatással keresték meg hírportálunkat.

Rendhagyó évként tekinthetünk 2020-ra, ami számos kihívást tartogatott a társadalom számára. A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is éreztette hatását: a fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódási lehetőséget biztosító Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága idén rekordot döntött. Emellett a Parkerdő 2020-ban is számos különféle fejlesztést valósított meg.

Már a tavaszi karantén idején érezni lehetett, hogy az emberek gyakrabban és többen keresik a járvány szempontjából biztonságos erdei kikapcsolódási lehetőségeket. A látogatók száma a Pilisi Parkerdő számlálóinak tanúsága szerint már november közepére csúcsokat döntött. Míg korábban éves szinten rendszerint 25 millió látogatói alkalmat sikerült regisztrálni, idén ez a szám már november közepén 20-25%-os emelkedést mutatott. A Rám szakadékot csaknem 125 ezren, a prédikálószéki kilátót több mint 50 ezren, a Hármashatár-hegy térségét pedig a tavalyihoz képest kétszer többen, majd 100 ezren keresték fel.

A Pilisi Parkerdő a Fővárosban 2019-ben indította el Városierdő-fejlesztési Programját, amelynek célkitűzése a budapesti városi erdők ökológiai értékének, klímavédelmi funkcióinak, rekreációs és turisztikai szolgáltatásainak fejlesztése. Idénre sajnos kiderült, hogy a budapestieknek a járványhelyzet miatt a vártnál is nagyobb igénye van a városon belüli zöld területek használatára.

 

A Pilisi Parkerdő 2020-ban folytatta élőhelyfejlesztési programját. A természetközeli erdőgazdálkodási módszerekkel kezelt erdőterületeken a természetes és mesterséges kistavak, vízfolyások rekonstrukciója, karbantartása egyrészt jelentős szakmai lépés a klímaváltozásban kiemelten fontos erdei vízgazdálkodás, vízvisszatartás szempontjából, másrészt ezek a vizes élőhelyek számos védett növény- és állatfaj számára biztosítanak életlehetőséget. A Parkerdő élőhelyfejlesztési programja és természetközeli erdőgazdálkodása sikerének egyik indikátora az embert kerülő, háborítatlan, vizes területeken fészkelő fekete gólya visszatelepülése. Május elején egy vadkamera rögzítette ezt a fokozottan védett madarat a Valkói Erdészet területén, ahol régebben költött, most pedig újra megjelent.

Feladatai közül a Parkerdő kiemelt figyelmet fordít az erdők természeteségi állapotának javítására és sokat tesz a klímaváltozás negatív hatásainak ellenállóbb erdők kialakításáért. Amellett, hogy a Parkerdő az Agrárminisztérium Országfásítási Programjának köszönhetően 10 hektár új erdőt telepített, a tavaszi időszakban 500 hektáron újultak meg az erdei. A munka az őszi-téli időszakban is folytatódik, az idegenhonos elegyetlen feketefenyvesek, erdeifenyvesek és akácosok helyére több helyen – így Budaörs térségében is – hazai, lombos fafajokat ültetnek az erdészek.

A tervek szerint a Parkerdő 2021-ben is további folytatja a fejlesztéseket.

 

 MEGHÍVÓ

Tisztelettel meghívjuk A Budapest Climate Summit szervezője, a White Paper Consulting és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös faültetésére

Időpont: 2020. december 9., szerda 11:00 óra

Helyszín: Budapest XIX. kerület, Kúttói-parkerdő

Találkozó: Budapest XIX. kerület, Vak Bottyán u. 91-101.

(GPS: 47.461503, 19.154281)

Program:

  • Beszédet mond:  Pánczél Andrea, White Paper Consulting ügyvezető igazgató
  • Dr. Csépányi Péter, Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgató-helyettes
  • 30 db fa elültetése

Az idén október 9-én első alkalommal, Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter fővédnöksége alatt megrendezett Budapest Climate Summit konferencián Magyarország és a régió meghatározó vállalatainak vezetői, magasrangú kormányzati és európai uniós tisztviselők, innovatív technológiai megoldások fejlesztői, valamit a terület elismert kutatói vitatták meg a fenntartható fejlődés hazai és nemzetközi vonatkozásait a 2050-es klímacélok tükrében.

A Budapest Climate Summit szervezője, a White Paper Consulting együttműködve a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel december 9-én, 30 facsemete ültetésével csökkentik az október elején tartott, fenntartható fejlődés tematikájú, exkluzív szakmai konferencia ökológiai lábnyomát. A rendezvényen városi környezetet jól tűrő, őshonos hárs- és juharcsemeték kerülnek elültetésre a XIX. kerületi Kúttói-parkerdőben, mely a Pilisi Parkerdő Városierdő-fejlesztési Programjának keretében újult meg.

Várjuk szeretettel rendezvényünkön, a hatályos járványügyi előírások betartása mellett.

Bővebb információ:

Pilisi Parkerdő Zrt.

sajto@pprt.hu

 

Megosztás