Híres Komárom be van véve

2022-09-22 | Budaörs
A Budaörsi Polgári Egyesület soron következő kirándulását a „ketté szakított városba”, Komáromba tervezte. Kellemes, tartalmas napot töltöttek együtt.

Az állomáson a vonatról egy városban közlekedő kis piros szerelvényre szálltunk át. Már ott várt az idegenvezető, aki a nap folyamán végig kalauzolt és óriási ismerettel rendelkezett a városról.
A kisvonatról láttuk azt az emlékművet, amellyel a katonalovaknak állítottak emléket. Hiszen egykor nem volt olyan csata, amiben ne vették volna ki a részüket. Az első és a második világháború során is kitartóan küzdöttek a katonák oldalán, osztoztak sorsukban a csatatéren az időjárási viszontagságok között – és az éhezésben.

Első utunk a Monostori erődhöz vezetett, amely Közép-Európa legnagyobb újkori erődje – 1850 és 1871 között épült. Az UNESCO Világörökségi listáján szereplő, klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújt hatalmas, hatszögletű, precízen faragott kövekből épített falaival, a védműveket borító 3-4 méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú földalatti folyosórendszerével, kazamata-hálózatával.

A helyiségek száma 640, az erődben élő katonák legmagasabb létszáma 8000 fő volt. A második világháború után a szovjetek legnagyobb lőszerraktára volt, hermetikusan elzárva a külvilágtól. A hitelt érdemlő környezetet számos akciófilm forgatására tartották érdemesnek a rendezők.
A vörösre mázolt falra valaki cirill betűkkel ezt karcolta fel: Aki nem látta, az nem hiszi. Aki látta, az nem felejti. Mi sem fogjuk elfelejteni azt, amit ott láttunk.

Élményekkel telve szálltunk fel a hazafele tartó vonatra.
Köszönjük a szervezőknek: Anikónak, Marcsinak, Istvánnak.

Fotó: Nagy Anna
s.k.

Megosztás