Hitünk és identitásunk

2023-09-13 | Budaörs
Az immár 3 éve sikeres projekt folytatásaként német nemzetiségi és egyházi témájú konferencián vehettek részt a Heimatmuseumban az érdeklődők, melynek címe: A hit közösséget teremt.

Dr. Gajdos -Frank Katalin szeretettel köszöntötte a megjelenteket, Ritter Imrét, német nemzetiségi képviselőt, a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága elnökét, Tircsi Richárdot, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Nemzetiségi Főosztályának főosztályvezetőjét, Buglya Sándor dokumentumfilm készítőt, László Gábor filmest és nem utolsósorban János atyát. Örömmel üdvözölte a tanáraikkal együtt jelenlévő iskolásokat is.

Tircsi Richárd átadta Soltész Miklós országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának üdvözletét. Kiemelte, hogy Európában példaértékű ahogy Magyarország a nemzetiségeket támogatja.

Buglya Sándor Sváb Passió című filmje nagy érdeklődést váltott ki a nézőközönség körében. A Balázs Béla díjas filmrendező, operatőr, producer, egyetemi tanár bemutatkozásában elmondta, hogy a budaörsi németek elűzetéséhez kötődő, 1989-ben készült dokumentumfilm készítése idején még féltek az interjú alanyok . A Sváb Passió volt az első olyan alkotás közvetlenül a rendszerváltozás előtt, amely a mozgókép eszközeivel elemezte a kollektív bűnösnek bélyegzett hazai németség 1946/47-es kitelepítésének tragédiáját. A hullámzó dramaturgiai alkotás az itthon maradottakkal és a Németországba telepítettekkel tartalmaz interjút, vallomásokat párhuzamosan láttatva az emberi sorsok alakulását. A film az 1990. februári Magyar Filmszemlén került bemutatásra. Azóta annak a törekvésnek jelképévé vált, amely a magyarországi németség elűzetésének feltárását tűzte ki céljául.“A filmjeim csöndesek, az emberszeretetről szólnak”- fogalmazott a tanár úr.

A vetítés során olyan elbeszélőket láthattunk, akik már nincsenek köztünk. (Nem lehet csodálni, hogy néhányunknak eleredt a könnye.) Nagyon igaz, hogy a dokumentumfilm a 24. órában készült.

Ebéd a Tájház kertjében.

A program második részében László Gábor rendező munkáját ismerhettük meg. Tanítványa volt Buglya Sándornak – Legutóbbi filmje, a „Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk” című dokumentumfilm is bemutatásra került már korábban itt Budaörsön, nagyon tetszett a közönségnek. László Gábor „Sváb archívum” munkáiból (interjúk, portrék) is láttunk részleteket a délutáni workshop keretében, ezek (jelenleg 37 db „Sváb archívum” interjú, riport) a You Tube csatornán megtalálható, megnézhető.

A programsorozat zárásaként a 3 éve sikeres „A hit közösséget teremt” projekt kulisszatitkairól, szép pillanatairól mesélt Csörgő Józsefné Sziklavári Annamária. Panni számos megható fotóval mutatta be az egyházi és nemzetiségi témájú programokat, osztálykirándulásokat – Budajenőn és Budaörsön.

Ezután került sor a Heimatmuseum új roll-up kiállításának, a „Budaörs újjáépített szakrális értékei” című kiállításnak a hivatalos megnyitójára, mely megvalósítását a bretzfeldi Budaörser Heimatmuseum és a Budaörser Heimatverein Bretzfeld támogatta.

s.k.

Megosztás