Hogy öli meg a koronavírust a szappan?

2020-03-19 | Budaörs
Az alkohol alapú fertőtlenítőszerek is hatásosak, de a szappan a leghatékonyabb módja a koronavírus megölésének, mert a szappan feloldja a vírus zsírmembránját, a vírus szétesik, mint egy kártyalap, és meghal.

A vírusok a testünkön kívül órákig, akár napokig is aktívak lehetnek. A fertőtlenítőszerek, folyadékok, törlőkendők, gélek és alkoholt tartalmazó krémek mind hasznosak lehetnek, de nem annyira jók, mint a normál szappan.
Az egészségügyi hatóságok két üzenetet küldtek az embereknek: ha megfertőződünk, nincs olyan gyógyszer, amely megölheti a vírust, vagy segít megszabadulni tőle. De hogy ez ne történjen meg, ezért mosson kezet a vírus terjedésének megakadályozása érdekében! Ez lehet, hogy hihetetlennek, furcsának tűnik. Még egymillió dollárért sem kaphat írt a koronavírus-fertőzés megelőzésére – ám a nagymamánk szappanja megöli a vírust…

Pedig ez igaz. Hogy miért működik olyan jól a szappan a koronavírus és valójában a legtöbb vírusfertőzés megelőzésében? Rövid a történet: mert a vírus önmagában összeállt nanorészecske, amelyben a leggyengébb lánc a lipid (zsíros) kettős réteg. A szappan feloldja a zsírmembránt, és a vírus inaktívvá válik, mivel a vírusok nem igazán élnek.
A kissé hosszabb történet az, hogy a legtöbb vírus három kulcsfontosságú építőelemből áll: ribonukleinsavból (RNS), fehérjékből és lipidekből. A vírussal fertőzött sejt sokat készít ezekből az építőelemekből, amelyek spontán módon gyűlnek össze aa vírus kialakulásához. Nincs közöttük erős kovalens kötés, amely ezeket az egységeket együtt tartja, ami azt jelenti, hogy az egységek szétválasztásához nem feltétlenül szükségesek a kemény vegyi anyagok. Amikor egy fertőzött sejt meghal, az új vírusok elmenekülnek, és tovább fertőznek más sejteket. Néhányan a tüdő légútjaiba is bekerülhetnek.

Ha köhög vagy különösen akkor, ha tüsszent, a légutakból származó apró cseppek akár tíz métert is repülhetnek. A nagyobb cseppekről gondoljuk az, hogy azok a fő koronavírus-hordozók, ezek legalább két méter távolságra is elérnek. Ezek az apró cseppek a felületeken végződnek és gyakran gyorsan kiszáradnak, de a vírusok továbbra is aktívak maradnak. Az emberi bőr ideális felület a vírus számára, és a bőr felszínén lévő elhalt sejtekben levő proteinek és zsírsavak kölcsönhatásba lépnek a vírussal. Ha például az acélfelületen tapad le egy vírusrészecske, akkor hamar átkerülhet a kezünkbe. Ha megérintjük az arcunkat, a szemünket, az orrunkat vagy a szájunkat, azonnal megfertőződhetünk. És a legtöbb ember két-öt percenként megérinti az arcát!

Forrás: Guardian (Pall Thordarson, a Sydney-i Új-dél-walesi Egyetem vegyészprofesszora)

RV

Megosztás