Hogyan beszéljünk a gyerekeknek az éghajlatváltozásról?

2022-01-19 | Budaörs
Ahogy a mondás tartja, a gyerekeké a jövő. Mivel napjainkban egyre inkább kulcskérdéssé válik a bolygónk jövője, fontos, hogy a gyerekek is tisztában legyenek az éghajlatváltozás okozta problémákkal és a lehetséges megoldásokkal.

Mesélni kell a gyerekeknek az éghajlatváltozásról, ám jobb, ha mindezt pozitív árnyalatú, érthető nyelven tesszük az életkoruknak megfelelően.

Úgy mondd, hogy értse!

A gyerekek egy bizonyos korig mindent szó szerint értenek, így egy olyan mondat, mint „A bolygónk megölése”, nem megfelelő. Nem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek még semmit nem tudnak az éghajlatváltozásról. 8 évesnél fiatalabb gyerekeknek beszéljünk a természet szeretetéről. Mutassunk rá a sok szépségre, beszéljünk a szemétgyűjtés fontosságáról. A természet megértésével a gyerekek jobban meg fogják érteni az éghajlatváltozást is, ha abba a korba érnek.

Tedd kézzelfoghatóvá!

Bár a gyerekek képesek odafigyelni egy beszélgetésre, mindig jobb, ha gyakorlati tevékenységhez tudják kötni az elmondottakat. Gondoljunk olyan példákra, amelyeket a gyerekek ismernek és értenek, szem előtt tartva az ő érdekeiket. A cél az, hogy mesénket mindig kísérje látványos vizuális megerősítés, így a gyerekek jobban megértik és megjegyzik a hallottakat.

Ne ijesztgess!

Ahhoz, hogy a gyerekek megértsék a változást, először meg kell érteniük a tényeket. A félelemkeltés nem valószínű, hogy jó taktika. Ehelyett a könnyen emészthető dolgokra érdemes összpontosítani. Miközben mosogatunk lehet arról beszélni, honnan jön a víz, és hogyan kerül be a vegyszer, amit épp használunk, a rendszerbe. Főzés közben a zöldségekről, a napfény hatásáról beszélhetünk, és arról, mennyire fontos a nap a növényeknek.

A gyerekek kérdeznek. Ha ezt teszik, ismerd el, ha nincsenek válaszaid. Meg lehet kérni őket, nézzenek utána a válaszoknak. Közben pedig újabb témák merülhetnek fel, amiről beszélni lehet.Az éghajlatváltozás témája természetesen nem új. A bolygónkra gyakorolt ​​hatásairól számtalan könyv és videó van forgalomban. Mielőtt ezek közül megosztanál egyet a gyerekkel, nem árt először átnézni. Cél, hogy minden gyerek a korának megfelelő anyagot ismerje meg.

Csak pozitívan!

Bátorítani kell őket arra, hogy a kis cselekedet is fontos, és minden tett változást eredményez, ezért az is fontos, ha a maga módján például szelektíven gyűjti a szemetet.

Úgy csináld, ahogy mondod!

A legerősebb hatás a gyerekre az, ha azt is csinálod, amit mondasz. Ha a szelektív hulladékgyűjtésről beszélsz, gyűjts szelektíven. Használj műanyag zacskók helyett biopamut szatyrokat, hasznosíts újra, ha lehetőséged van rá.

Mutass példát, hogy gyereked is tudatos felnőtt lehessen.

Forrás: Sokszínű vidék

Megosztás