Hogyan lesz energiatakarékosabb az ünnep?

2023-12-08 | Budaörs
Milyen is az öko- és társadalomtudatos, zöld és felelős ünnep? Amikor úgy igyekszünk ünnepi hangulatot teremteni, ételeket-italokat készíteni, egymásra való odafigyelést és ajándékozást szervezni, hogy közben odafigyelünk környezeti és társadalmi hatásunkra.

Világítás

Módjával „fényesítsük” az ünnepet, tartsuk kordában az energiafelhasználásunkat! Csak sötétedés után kapcsoljuk fel a díszkivilágítást, amikor otthon tartózkodunk és élvezhetjük a látványt, valamint ne felejtsük el lekapcsolni, mielőtt nyugovóra térünk.
A karácsonyi fényfüzér is legyen LED izzós, ez 90%-kal hatékonyabb, mint a hagyományos fajta.
A különleges kültéri fények sokat fogyasztanak, ezért hagyatkozzunk inkább a csillagokra… Ha mégis nagyon szeretnénk ünnepi fényeket, próbáljuk ki a napenergiával működőket, melyek a kevésbé napfényes éghajlaton is kiválóan üzemelnek.

Programok

A családdal együtt töltött idő során is kísérletezhetünk néhány dologgal: Próbáljunk meg az ünnep során is egy kis karbonmentességre törekedni: tévénézés vagy a számítógépes játékok helyett tereljük össze az egész családot egy jó kis társasjátékozáshoz!
Tartsunk digitális méregtelenítést: jelöljünk ki két teljes napot, amikor semmire és semmilyen eszközzel nem használjuk az internetet: nincs emailezés, nincs Netflix vagy Instagram.

Ünnepi menü

Tervezzük klímabarátra a karácsonyi menüt, és főzzünk energia-hatékonyan! Kivitelezéskor ügyeljünk rá, hogy amit lehet, egy időben főzzünk/süssünk, majd a maradék hőt fordítsuk a konyha melegen tartására.
Csak annyit vásároljunk az ünnepekre, és annyi finomságot szedjünk a tányérokra, amennyi el is fog fogyni!
Törekedjünk olyan ételsor összeállítására, amely figyelembe veszi a hagyományokat, ízletes, egészséges, továbbá szezonális és klímabarát is.

Forrás: GreenDependent

s.k.

Megosztás