Hosszú hétvége belföldön és külföldön

2023-10-15 | Budaörs
Beköszöntött a ősz. De ha kellemes még a hőmérséklet,és aki szereti a természetet vagy vonzódik a városok ezernyi látnivalóinak megtekintéséhez ne késlekedjen,hanem induljon útnak hiszen nincs annál szebb mint egy hasznosan eltöltött hosszú hétvége után élményekkel megrakodva újra hazatérni.

Őrség

Őrség

A Dunántúl régióiban élők számára nyújt kikapcsolódást és látványos programot az Őrségi Nemzeti Park. Számtalan tanösvény vár itt ránk, bőven van mit felfedeznünk. A Tőzike túra a Dobogó-erdőn keresztül vezeti végig a látogatókat  szakvezető irányításával. A sok látnivalót nem kell egy napra sűrítenünk, ha bejárnánk a környéket is, vagy a kirándulás mellett kikapcsolódásra is vágynánk, maradjunk itt pár napot és élvezzük a pihenést egy egész napos túra után!

Gemenc

Gemenc

Szintén a dunántúli területeken maradva látogathatunk el a mesés Gemenci erdőbe. Az erdő minden évszakban különleges látványt nyújt, de vegyük figyelembe, hogy a természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdőbe nem lehet mindig „csak úgy besétálni”, néha több terület időszakosan el van zárva a látogatók elől.

 

Bokodi Lebegő Falu

Bokodi-tó

Érdemes egyszer elnéznünk a facölöpökre épült házairól elhíresült Bokodra, ahol az erdő összeér a horgásztóval, és amelynek partján kis mólókon lehet csak elérni a vízen álló házikókat. Ilyenkor, március közepén-végén nem kell a látogatók zavaró tömegével küzdenünk, és ha már itt járunk, elnézhetünk a 20 kilométerre található Gesztesi várhoz is. Ha végeztünk a kirándulással, kikapcsolódhatunk Bakonyalján. A nagyjából 1 óra 20 percnyi autóútra található településen megpihenve már könnyen elérjük a Balatont is, vagy elnézhetünk a veszprémi állatkertbe.

Szalajka-völgy

Szalajka-völgy

Ne hagyjuk ki a szilvásváradi Szalajka-völgyet sem, ahol a Szalajka-patak, vadbemutató kert, a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, a Szabadtéri Erdei Múzeum és pisztrángos tavak várják az érdeklődő látogatókat. Persze itt is találunk közeli szállást, nem is akármilyet! Különleges hangulatú kastélyszállóban pihenhetjük ki magunkat a túra után.

 

Villány

Villány

Ha a természetjárást borkóstolással is összekötnénk, látogassunk el Villányba, ahol többféle tanösvényen járhatjuk körbe a történelmi borvidéket.

Villányi szállásunkra visszatérve a boros masszázst is kipróbálhatjuk!

 

Erdély

Székelykő

A Torockói-hegységben található, Székelykő nevű, hatalmas, kopár sziklának különös tulajdonsága van: Torockó falvából nézve itt kétszer kel fel a Nap! Ugyanis miután felkel, a hegy takarásába kerül, hirtelen eltűnik, hogy aztán újra megjelenjen. A falu főteréről indul a Kék+ jelzésű túraútvonal, amely a Székelykőhöz vezet, és ahonnan csodás kilátás nyílik a tájra, ráadásul a nappalokon kívül itt még az éjszakák is meseszépek.

Ausztria

A Felső-Stájerországban (Hochsteiermark) található Zöld-tó igazán

Zöld-tó

különleges és lenyűgöző kirándulóhely. A tó smaragdzöld és türkizkék színekben játszik, mélysége és mérete folyamatosan változik. Vize legendásan tiszta, akár 50 méter mélységbe is el lehet látni. Ráadásul a partján sétálva lenyűgöző panoráma tárul a Hochschwab hegységre. Nem csoda, hogy a stájer Atlantiszként is emlegetik, amely mindig más és más, de mindig elvarázsoló arcát mutatja.

Horvátország

Plitvicei-tavak

A Plitvicei tavak és vízesések Horvátország kihagyhatatlan látnivalói és nem csak nyáron érdemes ide ellátogatni! A 16 tó füzérszerűen fonódik egybe a Kapela-hegységben, és 190-200 vízesés köti össze őket. A mészkő és a folyó munkájának fenséges harmóniájában gyönyörködve felejthetetlen élményt jelent ez a természeti látvány!

Szlovákia

Tátra

Sétáltál már interaktív élményösvényen? Szlovákiában a Zár (Ždiar) község keleti részén található Bachleda-völgyből elindulva fedezhetjük fel a Lombkorona tanösvényt. Ne aggódj, nem kell fára mászni hozzá, a felső állomásig felvonóval juthatunk el. Az ösvény a fenyőfák lombkoronája felett 24 méter magasságban kanyarog egy 600 méter hosszú pályán, amit 120 oszlop tart. A szédítő szakadék felett akadályokat is lehet teljesíteni (természetesen biztonságosan), így akár gyerekekkel is remek móka, a kilátás pedig káprázatos!

Szlovénia

Szlovén cseppkőbarlang

A világhírű Postojnai cseppkőbarlang kisvonattal és gyalog is bejárható szakasza csodálatos látványosságokat rejt. Magasba törő hegyek, zúgó folyók, gyönyörű cseppkőformák, hatalmas termek, földalatti járatok és egy titokzatos állat, a Proteus barlangi vakgőte várja a látogatókat. A barlang világát nem véletlenül hasonlítják a földalatti Paradicsomhoz: lélegzetelállító látványt és felejthetetlen élményt kínál.

 

Forrás: blog.genertel.hu

Major Edit

Megosztás