Ideje elkezdeni a háztartási hulladék csökkentését

2020-11-11 | Budaörs
Ma már nem néznek furcsán a boltban, ha nem tépek le műanyag zacskót, hanem a saját vászonzsákomba teszem a zsemlét vagy gyümölcsöt. Jó hír, hogy Budaörsön már újra van csomagolásmentes bolt.

Háztartásom hulladék nélkül csoportban számos hasznos poszttal lehet találkozni nap mint nap. Itt sokan elmondják, nekik milyen termék, milyen megoldás vált be.

A csomagolási hulladék egyre növekvő mennyisége – a sokszor teljesen felesleges túlcsomagolás miatt – az egyik legaggasztóbb következménye fogyasztói szokásainknak. Cselekednünk kell és együtt mindent megtenni azért, hogy csökkentsük a háztartásunkból kikerülő „hulladékhegyeket”. Különösen azért kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel, mert a szemeteseinkben landoló csomagolóanyagok nagy része a felesleges túlcsomagolás eredményeként került oda.

A hulladék csökkentése a vásárlással kezdődik. Vissza kellene fogni magát a hétköznapi fogyasztónak. Nincs szükség annyi tárgyra, mint gondolnánk, hisz egy idő után nem lesz más belőle, mint hulladék.

Sokszor csábítanak a színes dobozok, ízesített- színezett- tartósító- és adalékanyaggal ellátott joghurtot, kefirt, krémtúrót kínálva. Aztán ott marad utána a műanyag dobozka. Ugyan kimosva beletehetjük a szelektív gyűjtőbe, (sok kicsi sokra megy). De mennyivel egészségesebb a magunk által készített aludttej, saját eltevésű, vegyszermentes lekvárral ízesítve!

Sokak szokása, hogy vásárlás előtt nem néznek be a hűtőbe, vagyis úgy pakolják újra és újra tele a hűtőszekrényt, hogy előtte nem tettek rendet. Ennek köszönhetően a hűtő egy idő után átláthatatlanná válik, sok lesz a kidobásra kerülő élelmiszer. Ezt elkerülendő, az újonnan vásárolt termékeket mindig helyezzük a hűtő hátsó felébe, a régi élelmiszerek pedig kerüljenek előre. Soknak bevált az a módszer, hogy listát készítenek arról, mi van a hűtőben, és ha kivették, lehúzzák a listáról.

Az élelmiszereken található „minőségét megőrzi” dátumok nem szükségszerűen jelentik azt, hogy a termék egyik napról a másikra romlottá válik, hanem csak azt, hogy annak minősége romlik az adott naptól kezdve. Vagyis néhány termék továbbra is biztonságosan fogyasztható a feltüntetett dátumot követően, de a kereskedők már nem adhatják el, a fogyasztók pedig nem vásárolják meg azokat.

Sokunk megpróbálja csökkenteni az otthon kidobott élelmiszer mennyiségét. Az egyik módszer az éppen megfelelő mennyiségű – nem túl sok, nem túl kevés – étel elkészítése vacsorára. A másik lehetőség az előző napi maradék kreatív felhasználása.

Kis odafigyeléssel elérhetjük, hogy nem keletkezik hulladék sem az ételcsomagolásából, sem pedig magából az élelmiszerből.

Jó ha tudjuk: ha az élelmiszerrendszer egészében csökkentjük az elpazarolt élelmiszer mennyiségét, kevesebb vízre, műtrágyára, talajra, szállításra, energiára, hulladékgyűjtésre, újrafeldolgozásra stb. lesz szükség.

Sokan étteremből viszik haza a készételt. Ilyen esetben azokat az étkezdéket érdemes előnybe részesíteni, ahol elfogadják, hogy saját edényt vigyünk. Vannak ilyenek. Rengeteg műanyaghulladéktól mentjük meg a környezetünket.

Miért vegyek előre csomagolt húst, zöldséget, amikor frissen a pultnál kérhetem, vagy magam válogathatok a kínálatból?

Lehetőség szerint kerüljük az egyszer használatos eszközök alkalmazását.

Mindez csak néhány, figyelemfelkeltő ötlet.  A többi rajtunk múlik.

s.k.

Megosztás