Így gondozd a mikulásvirágot, hogy sokáig szép maradjon

2023-12-27 | Budaörs
Hónapokig mutatós marad, és jövőre újra csodálhatjuk a Mikulás ruhájához hasonlóan piros leveleit, ha bevetjük a következő néhány tippet.

A karácsonyi időszak kedvelt növénye a mikulásvirág, hiszen a novembertől februárig virágzó szobanövény pompás dísze az otthonunknak. Az ünnep után azonban gyakran elhanyagoljuk, ezzel kidobásra ítéljük. Pedig egy kis odafigyeléssel a következő szezonban is gyönyörködhetünk benne.
Gyönyörű piros leveleivel a mikulásvirág télen a lakás egyik legszebb dísze lehet.

Ezekre figyeljünk, ha mikulásvirágot veszünk: Mielőtt megvennénk a kezünk ügyébe kerülő legelső növényt, vizsgáljuk meg alaposan. Ne csak a jól látható felületeket, hanem a levelek hátoldalát is nézzük meg. Ha száraznak, esetleg sárgulónak látjuk a leveleket, ne vásároljuk meg. A kiválasztott növényt hazafelé csomagoljuk be, mert a kinti hidegben könnyedén megfázhat.

Helyezzük a növényt világos helyiségbe, mert nagy a fényigénye, ám arra vigyázzunk, hogy ne érje tűző nap.
A növény számára ideális hőmérséklet az átlagos szobahőnél valamivel alacsonyabb, kb. 20 °C. Ezért semmiképpen ne tegyük a fűtőtest közelébe, valamint a huzatos helyeket is javasolt elkerülni.
Fontos, hogy a növény földje mindig nedves legyen, de ne legyen pangó vízben. Néhány naponta nézzünk rá, és ha száraz a talaj alatta, öntözzük meg egy kevés vízzel.
A virágzási időszakban, és amikor új hajtásokat hoz, érdemes tápoldattal segíteni a fejlődését.

Miután a növény elvirágzott, a régi föld helyett ültessük át tőzeges virágföldbe. A szárakat pedig metsszük vissza, ehhez használjunk kesztyűt. Nyáron akár ki is ültethetjük, de ilyenkor is figyeljünk, hogy ne legyen tűző napon.

Szeptemberben vigyük vissza a lakásba, és várjuk, hogy a mikulásvirág újra pompázzon.

s.k.

Megosztás