Indul az Európai Hulladékcsökkentési Hét

2021-11-20 | Budaörs
Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül lelkes önkéntesek, saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A főszervező EWWR – European Week for Waste Reduction – a hulladékok problémájával foglalkozik európai szinten.

Az esemény a kontinensen és hazánkban is egyre népszerűbb. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt, a tavalyi évben 411 akcióval zajlott. Európai szinten 16570 akciót valósítottak meg a programhoz csatlakozó önkéntesek.

A 2020-as Hulladékcsökkentési Hét november 21-29. között kerül megrendezésre. A szemléletformáló kampány magyarországi koordinátora 2020-ban az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkárság felkérésére és támogatásával az ÉMI Nonprofit Kft. ITT olvashatsz bővebben az ITM-ről és az ÉMI-ről!

Egy tisztább jövőért – nem csak egy hétig!

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét missziója, hogy megszólítsa az embereket és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére. Azonban nem csak ezen az egy héten, de hosszútávon is. A kezdeményezéssel ösztönözni kívánja a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra. Az Európai Hulladékmentes Hét remek lehetőség közösségek, civil szervezetek, oktatási intézmények, magánszemélyek és intézmények számára, hogy hulladékképződést megelőző, újító ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet egy tisztább jövő lehetőségére.

A Héthez csatlakozók saját, helyi lehetőségeiket, körülményeiket felmérve valósítják meg és teszik közkinccsé ötleteiket, annak érdekében, hogy azokat mások is megismerjék és példaként szolgálhassanak. A Hét azt kívánja bizonyítani, hogy az erőforrásokkal való takarékosság, a figyelmes létezés során jelentősen csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége, növelhető az anyagok élettartama.

Csatlakozz Te is és mutass példát!

Cselekedj ma egy tisztább és fenntarthatóbb jövőért, az élhetőbb környezetért!

Regisztrálj ötleteddel itt, miután tájékozódtál a honlapon az akciószervezés részleteiről: http://regisztracio.hulladekcsokkentesihet2020.hu

Jelentkezésedet akciófejlesztőként teheted meg:

Ha…

…szeretnél egy a hulladékcsökkentésről, újrahasználatról és újrahasznosításról szóló figyelemfelkeltő akciót szervezni.

Az akciófejlesztők missziója a Hét alatt, hogy minél több embert mozgósítsanak az általuk szervezett, élhetőbb és fenntartható jövőt szolgáló akciókkal. Akciófejlesztők az alábbi kategóriák valamelyikébe tartozhatnak:

  • Államigazgatási szerv, hatóság
  • Egyesület, civil szervezet
  • Gazdálkodó, ipari szervezet
  • Oktatási intézmény
  • Magánszemély

Hogy melyek az akciószervezés lépései, arról ITT olvashatsz bővebben!

Akció ötletláda

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétnek minden évben van egy kiemelt témája. Az idei év fókusza a láthatatlan hulladékokon van. Mit is jelent ez pontosan? Olyan, a gyártás során keletkezett hulladékokat, amiket nem láthatunk a termék vásárlásakor. A láthatatlan hulladékról bővebben ITT olvashatsz. A 2020-as kiemelt téma, a láthatatlan hulladék mellett természetesen minden olyan témával lehet regisztrálni, amelyek a hulladék keletkezésének csökkentésére, a termékek újrahasznosítására hívják fel a figyelmet, illetve a korábbi évek már megvalósult témáira is lehet benyújtani friss ötleteket a regisztráció során.

Az akciótervezés során fontos szem előtt tartani a „3R” elméletet, vagyis a hulladékot csökkenteni, újrahasználni vagy újrahasznosítani.

Forrás: Internet

Megosztás