Öt évig irtják a mirigyes bálványfát a Kőhegyen

2021-12-12 | Budaörs
Az ecetfával gyakorta összetévesztett gyors növekedésű lombhullató fa, mely ma hazánk legkártékonyabb özönfájának számít. Budaörs Város Önkormányzata 2021-2026 között több ütemben végzi a Kőhegyen a kártékony özönfaj visszaszorítását.

Budaörs honlapján ezt olvastuk:

A bálványfa a Kőhegyen több foltban, összesen mintegy 4,5 ha kiterjedésben található meg és folyamatosan terjeszkedik a még jobb állapotú területeken is, ezért mielőbbi visszaszorítása a természeti értékek megóvása érdekében indokolt. A faj szerepel az idegenhonos inváziós fajok betelepítésének vagy behurcolásának és terjedésének megelőzéséről és kezeléséről szóló 1143/2014/EU számú európai parlamenti és tanácsi rendelet végrehajtására kiadott 2019/1262 számú bizottsági rendelet mellékletében, amely az Unió számára veszélyt jelentő idegenhonos inváziós fajok jegyzékét tartalmazza.

Amit még tudni lehet a bálványfáról:

Eredetileg Kínából származik, már már világszerte problémát jelent, mivel nem fogékony a betegségekre és kártevőkre. Kifejlett korában a 20 méteres magasságot is meghaladhatja, így árnyékolásával kiszorítja az őshonos flóra elemeit. Fagykárra vagy visszavágásra erős sarjadzással válaszol, kiterjedet gyökérzete pedig megakadályozza a környező növények fejlődését, magjaik csírázását.
Mutatós fa, levelei páratlanul szárnyasan összetettek, melyek dörzsölésre erőteljes pörkölt illatot árasztanak.
Terméseit a szél messzire viheti, és magjai a legapróbb repedésekben is kicsíráznak, a növekedés során kárt téve a járdában vagy az épület alapjában.
Tolerálja a szárazságot és a szennyezett városi levegőt is, nem igényel tápanyagdús talajt. (Forrás: www.botanikaland.hu)

Ki ne ismerné és ki ne harcolt volna már vele a kertjében? Persze ecetfának mondtuk eddig, de most már tudjuk, hogy ez bizony tévedés…

SzK

Megosztás